De Antilliaanse keuken

Visafslag
Visafslag

De kushina kriyoyo (creoolse keuken) is, net als de cultuur en bevolking het resultaat van een mengeling van tradities en ingrediënten uit alle windstreken. Spanjaarden, Hollanders en Zuid-Amerikanen brachten elk hun eigen gerechten mee. De lokale keuken en voedingsgewoontes van de Antillen hebben de laatste decennia onder invloed van het toerisme wel de nodige veranderingen ondergaan. Gelukkig hielden ook veel authentieke maaltijden stand.

Met de indianen kwam de cassave (maniok) naar de eilanden, een bruine, zoete knol die tot meel wordt vermalen en verwerkt in brood of cassavereep.

De stroop die bij het koken van de knol overblijft is het belangrijkste ingrediënt van de pepperpot, een vleesstoofpot waarin ook kaneel en kruidnagels gaan. Ook de loeihete madame jeanette-peper is afkomstig van het Zuid-Amerikaanse vasteland.

De indianen aten verder vooral vis, zeeschildpadden, schelpdieren en de kroonslak (conch of karkó). Deze zeeslak wordt in het hele Caribisch gebied gekookt in soep, gebakken in deeg of gefrituurd en verwerkt in salades. Er zijn ook aanwijzingen dat de indianen leguanen vingen en aten, een belangrijke eiwitbron. Deze dieren staan nog steeds bekend als lekkernij en ze belanden nog wel eens in de soep. De smaak van leguanenvlees lijkt op dat van kip, volgens sommigen -meestal mannen- is het potentieverhogend.

De Spanjaarden introduceerden pimento (piment), kaneel, foelie en de muskaatnoot. Ook rijst, uien en suikerriet kwamen met de Spanjaarden mee en zijn niet meer weg te denken uit de Antilliaanse keuken. Hetzelfde geldt voor de bananen: banana hasa (gebakken banaan) is een geliefd bijgerecht.

Scheepvaarders uit Afrika leverden een bijdrage aan de Antilliaanse keuken met de yamwortel, verschillende soorten bonen, en erwten. Uit Nederland kwam de kaas en de kroket. Keshi yena, een met vlees of kip gevuld Edammer kaasje is een feestgerecht. Met de komst der Nederlanders werd ook de Indonesische keuken geïntroduceerd: nasi, bami en saté zijn populaire gerechten.

Onderwerpen

  • Specialiteiten

    Vis is een van de specialiteiten op Bonaire
    Behalve kabritu (geitenvlees) en kip (galinja) eten de bewoners van de Benedenwindse Eilanden ook veel vis (piska), zoals wahoo, dorado, makreel, krab, garnaal...
  • Bevolking

    Een stukje van het prachtige eiland Bonaire
    De Antilliaanse cultuur is het bijzondere resultaat van ontmoetingen tussen allerlei volken uit verschillende werelddelen, met elk hun eigen tradities en...
  • Geloof en bijgeloof

    Kapelletje
    Met de Spanjaarden kwam in de zestiende eeuw het christendom naar de Antillen. De missionarissen bekeerden de indianen en zwarte slaven tot het rooms-katholieke...
  • Ligging en Landschap

    Het Gotomeer ©Bgabel
    Eiland in de zonBonaire is de minder bekende B van de ABC-eilanden, ook wel Benedenwindse Eilanden genoemd. Ten westen van Bonaire liggen Curaçao (50 km) en...
  • Literatuur

    Diana Lebacs - afkomstig uit Bonaire
    Veeltaligheid is niet alleen het kenmerk van het gesproken woord, maar ook van de geschreven literatuur. Hedendaagse Antilliaanse en Arubaanse literatuur...
  • Muziekeiland

    Traditionele muziek
    Antillianen dansen graag en veel. Muziek en dans zijn een mengelmoes van West-Europese, Afrikaanse, Caribische en Latijns-Amerikaanse ritmes. In de slaventijd...
  • Volkslied van Bonaire

    Roze flamingo
    Tera di solo y suave bientoPatria orguyoso sali for’i lamáPueblo humilde sèmper contentoDi un kondukta tur pasti gabarePues laga nos trata tur diaPa sèmper nos...