Cambodja

Swipe

Douane en visum

Naast uw paspoort heeft u ook een visum nodig om Cambodja in te mogen. Dit visum kunt u al aanvragen bij de Cambodjaanse ambassade in Nederland (Den Haag). Dat is zeker aan te raden, omdat een aantal grensposten in Cambodja geen visum verstrekken. De belangrijkste grensposten tussen Vietnam en Cambodja verstrekken wel visa. Op de grote vliegvelden en bij de grensovergang van Poipet (grens met Thailand) zijn visa verkrijgbaar met een geldigheid van 7 tot maximaal 30 dagen (kosten op moment van schrijven 30 dollar; zakenreizigers 35 dollar). Als u naar Cambodja reist via een ander Aziatisch land dan kunt op de ambassades in die landen ook visa voor Cambodja krijgen. In de ambassades in Bangkok en Saigon is het geen probleem om een visum te bemachtigen. Als u over land een grenspost wilt oversteken, dan is het goed om te weten dat u bij de overgangen vanuit Vietnam de minste problemen zult ondervinden. Bij de grenzen van Thailand en Laos moet u vaak teveel betalen. Maakt u zich niet al te druk; er is weinig aan te doen als u verder wilt reizen. U kunt ook een visum via het Internet aanvragen.

E-visum Cambodja

U kunt sinds kort ook via Internet een visum bestellen; deze zogenoemde e-visums voor Cambodja kunt u bestellen op de website www.evisa.gov.kh

Een visum via het Internet is ook goedkoper; u betaald op dit moment voor een visum met een geldigheid van 3 maanden 20 dollar met een opslag van 7 dollar voor `processing'. Vanaf 1 oktober 2014 gaat de prijs omhoog en betaald u 30 dollar; zakenreizigers betalen dan 35 dollar voor hun visum.

Toeristen- en zakenvisum

De geldigheid van een toeristenvisum varieert van een week tot een maand. Overigens zijn er grensposten en ambassades in andere Aziatische landen die er geheel eigen prijzen op na houden.Als u langer dan een maand in Cambodja wilt blijven, is het verstandig om een zakenvisum aan te vragen. Dit visum is namelijk veel makkelijker te verlengen dan een toeristenvisum en is op aanvraag langer geldig (maar ook duurder).

In- en uitvoer

Neem nimmer soft- of harddrugs mee naar Zuid Azië! Straffen in landen als Cambodja voor drugsbezitters variëren van enkele jaren tot de doodstraf. De drugs die in Cambodja zelf worden verkocht zijn levensgevaarlijk; velen vinden de dood door deze onzuivere drug. Blijf er dus altijd vanaf! Voor de terugweg moet u zorgvuldig zijn met het meenemen van souvenirs. Er zijn spullen waar zeer strenge regels voor gelden. Denkt u daarbij aan bijvoorbeeld ivoor of antiek. Zorgt u daarom dat u van te voren weet wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland. Bij de ambassade kunnen ze u exact vertellen wat wel en niet mag.

10 prachtige bestemmingen in Cambodja