Shanghai

Swipe

De Nanjing Road

Shanghai’s bekendste verkeersader, de Nanjing Road, loopt van zijn oostelijke uiteinde aan de Bund voorbij het People’s Square (Volksplein) naar zijn westelijke eind bij de gerenoveerde Jing’an-tempel (jìng’ïn sì). De in een oostelijk, centraal en westelijk deel verdeelde weg is nu eens een voetgangersstraat, dan weer een slingerende, door bomen omzoomde laan en dan weer een moderne hoofdstraat met aan weerszijden enkele van Shanghai’s meest luxueuze hotels.

Eens de meest vooraanstaande winkelstraat van China en heel Azië vormde de koloniale Nanjing Road een schril contrast met de rest van het agrarische China. Hier waren altijd de nieuwste modes uit Italië te vinden, en de weg wemelde van de winkels die China’s fijnste zijde verkochten. Er werden grote warenhuizen gebouwd, zoals de Great World en Wing-On, waar winkelen maar een van de activiteiten was, samen met casino’s en sing-songhallen (waar sing-songmeisjes optraden), speelhallen, bars en freakshows.

Tegenwoordig is de Nanjing Road – die oorspronkelijk Bubbling Well Road heette naar een riviertje dat eronder stroomde – bezig zijn status als China’s beroemdste winkelstraat te herwinnen. Hoewel ze niet de sfeer van weleer hebben, flankeren moderne warenhuizen nog steeds de weg en oefenen een geweldige toeristische aantrekkingskracht uit op zowel Chinese als buitenlandse bezoekers. Tijdens vakanties kun je vaak een heel gedrang zien van mensen die voor het bord van Nanjing Road aan weerszijden van de voetgangersstraat op de foto willen.

Het gerenoveerde Jing’an-park (jìng’ïn gongyuán), dat begint bij het metrostation Jing’an Si (zie kaartje op p. 235, lijn 2), bevat sjieke restaurants en charmante theehuizen. ‘s Ochtends komen hier Shanghai’s oudjes die Tai Chi-oefeningen komen doen, de jonkies tegen die uit de bars naar huis toe wankelen. De hele dag door zitten hier mensen op de talrijke banken naar het uitzicht te kijken of een praatje te maken.

Aan de overkant van de straat staat Jing’an Si, de Jing’an-tempel. Eens was deze 19e-eeuwse tempel een van de rijkste en drukstbe-zochte tempels van Shanghai. Hoewel hij op de drukke kruising tussen Huashan Road en Nanjing West Road ligt, weet deze kleine tempel de kakofonie van straatgeluiden buiten de deur te houden en is een oase van stilte.

Verder naar het westen vindt u het Shanghai Center (shànghai shïngchéng), dat het Portman Ritz Carlton herbergt en een van Shanghai’s meesterwerken van moderne bouwkunst is. Met zijn drie torens maakt het maximaal gebruik van zijn ruimte, maar biedt tegelijk veel vergezichten die dramatisch veranderen met de zichtlijn. Het complex, dat sjieke winkels en restaurants huisvest, bevat een van Shanghai’s eerste supermarkten in westerse stijl, een westerse kliniek en een filiaal van de HSBC Bank.

Het in 1955 met hulp van de Sovjetunie gebouwde Shanghai Exhibition Center (shànghai zhanlan zhongxîn) heeft de afgelopen jaren een facelift ondergaan en is zo behouden gebleven als een sierlijk gezandstraald gedenkteken voor de Chinees-Russische vriendschap. Eens de plaats van de Hardoon-tuinen, aangelegd door een Perzische miljonair, is het Shanghai Exhibition Center een toplocatie zoals Shanghai er weinig andere kent.

Verder naar het oosten verrijzen de winkelpromenades en hotels van Shanghai’s moderne winkelgebied. Plaza 66, CITIC Center, Meilong Zhen, het Hilton Hotel, en het J.W. Marriot, geen van alle voor de kleine beurs, bieden talrijke opties om te dineren en te winkelen – kijk uit naar grote namen, van Louis Vuitton tot aan Kenny Roger’s Roasters. Om iets van het traditionele China te proeven kunt u de Shanghai Jingdezhen Porcelain Artware-winkel op de hoek van de Nanjing en de Shaanxi Road proberen. Er is een heel assortiment aardewerk en porselein te koop, waarvan veel uit Jingdezhen afkomstig is, een van China’s traditionele aardewerkcentra.

Tussen Maoming Road en het televisiestation van Shanghai strekt zich, even ten zuiden van Nanjing Road de Wujiang Food Street (wújiïnglù shípinjiê) uit, een uitgaansgebied vol winkels, etenskraampjes, souvenirstalletjes en restaurants. Aan de oost-zijde van de straat staat het Shanghai Broadcasting and Television International News Exchange Center (shànghai diànshìtái).

Op dit punt gaat de Nanjing West Road over in de Nanjing Middle Road, die langs de noordrand van het People’s Square en het People’s Park loopt. Onder het plein bevindt zich Shanghai’s grootste metrostation; het is ook het overstapstation tussen de metrolijnen 1 en 2. Aan de andere kant van het park en het plein is het Shanghai Arts and Crafts Shopping Center (shànghai gongyì meishù shïngshà), een fascinerende markt vol winkeltjes die van alles verkopen, van vogelkooien en fotolijstjes tot aan vreemd gevormde stenen en planten.

Vanaf het viaduct van de Tibet Road tot aan het metrostation Henan Road wringt zich een bochtige straat die voor rijdend verkeer gesloten is tussen talrijke winkels, restaurants, hotels en warenhuizen door. Hoewel de Nanjing Road Pedestrian Mall (nánjîng lù bùxíng jiê), de voetgangerssectie van Nanjing Road, doorgaans wemelt van de toeristen en de shoppers, is het er makkelijk wandelen en zijn er plekjes genoeg om te gaan zitten en naar de mensen te kijken.

Aan de oostelijke kant van de voetgangerspromenade bevindt zich de oostvleugel van de Number 1 Department Store (xînshìjiè baihuò). Dit vroeger als the Sun bekendstaande warenhuis was een van de vier grote warenhuizen aan de Nanjing Road die als trekpleister dienden. Het werd ontworpen door Chinese architecten, opende zijn deuren in 1934 en was het eerste gebouw in China met een lift. In zijn toptijd vóór 1949 trok het dagelijks meer dan 150.000 shoppers.

Twee andere grote warenhuizen die het winkelend publiek naar Nanjing Road moesten trekken, waren het wereldberoemde Wing-On en de Great World. Oude beschrijvingen van deze winkelcentra roepen eerder beelden van ongeorganiseerde chaos op dan van moderne warenhuizen. Het vroegere Wing-On staat op de zuidwesthoek van een uitgestrekt plein dat tegenwoordig gevuld is met een reusachtig televisiescherm en talrijke straatventers. Op dit plein, halverwege de voetgangersstraat, worden in de weekends soms voorstellingen gegeven, en ‘s ochtends vroeg wordt het door ouderen gebruikt die Tai Chi beoefenen of door vrouwen die traditionele dansen doen om in beweging te blijven.

Voordat u het metrostation Henan Middle Road (Henan Zhong Lu, zie p. 235, lijn 2) bereikt, komt u langs Shanghai’s City of Books en de oude Sincere Department Store, het vierde van de vermaarde “grote vier” warenhuizen. Voorbij het metrostation eindigt de voetgangersstraat en maakt plaats voor het drukke verkeer van auto’s, vrachtwagens en bussen van en naar de Bund. Twee blokken verder naar het oosten eindigt de weg bij de waterkant. Als u vermoeide benen hebt, biedt het metrostation de beste kans om te ontsnappen. Voor ¥ 1 kunt u het hele voetgangersgedeelte van Nanjing Road ook per bus afleggen.

10 prachtige bestemmingen in De Nanjing Road en China