Benodigde reisdocumenten

Reizigers uit Nederland of België hebben voor een verblijf korter dan 21 dagen geen visum nodig mits ze beschikken over een geldig paspoort en doorreis- of retourticket. Voor een verlenging van het verblijf kan men zich wenden tot de Commission on Immigration and Deportation, Magellanes Drive, Intramuros, Manila of de kantoren van deze instantie in Cebu City, Angeles City en San Fernando (La Union). Indien men van plan is langer dan 21 dagen te blijven verdient het echter de voorkeur een visum aan te vragen bij de diplomatieke vertegenwoordigers van de Filippijnen in Nederland of België (zie adressenlijst).

Doe de aanvraag ca. 3 weken voor het vertrek. Het visum blijft 3 maanden na afgiftedatum geldig. Voor de aanvraag dient u mee te nemen: pasfoto’s, een vluchtbevestiging en een salarisafschrift. De kosten per visum bedragen circa € 30 (afhankelijk van de dollarkoers; situatie 2008). Als u met een visum het land binnenkomt heeft u recht op een verblijf van 59 dagen. Als u langer wilt blijven moet het visum verlengd worden bij de Commission on Immigration and Deportation in Manila, waar een ‘Emigration Clearance Certificate’ verstrekt kan worden.

Indien men na een verblijf van meer dan een jaar de Filippijnen weer verlaat moet men ‘travel tax’ (reisbelasting) betalen. Voor actuele informatie over de extra kosten voor een verblijfsvergunning langer dan 59 dagen kunt u navraag doen bij de Filippijnse ambassades. U kunt tevens de website van de Philippines Department of Foreign Affairs raadplegen (www.dfa.gov.ph).

Een aparte categorie reizigers vormen de ‘balikbayans’ (‘zij die terugkeren naar hun land’), elders in de wereld woonachtige Filipino’s en Filipina’s die - bijvoorbeeld op vakantie - terugkeren naar hun geboorteland. Als zij de Filippijnen weer verlaten moeten ze eveneens travel tax betalen, tenzij ze beschikken over een paspoort van hun huidige woonland. Een verzoek om vrijstelling van travel tax kan aangevraagd worden bij de Filippijnse ambassades en consulaten in Nederland en België. Balikbayans hebben recht op een verblijfsduur van een jaar op de Filippijnen. Dit geldt ook voor hun getrouwde partners, mits zij gelijktijdig in het land arriveren.

Andere onderwerpen

  • Feestdagen en festivals

    Kruisigingsceremonie
    Hier volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste festivals op de Filippijnen:1 januari Nieuwjaarsdag; landelijk 1e zondag van januari Driekoningen;...
  • Fotografie

    Kokosmelk drinken
    In de grotere steden zijn kleurenfilms van de bekende merken verkrijgbaar maar het assortiment is meestal geringer dan in Nederlandse of Belgische fotozaken....
  • Geld

    Een biljet van 100 peso
    De officiële munteenheid is de Filippijnse peso of piso, welke is onderverdeeld in 100 centavos. In 2008 kwam een Euro op de Filippijnen ongeveer overeen met 65-...
  • Individueel reizen

    Eenvoudige bus, Tabuelan (Cebu)
    Indien men de Engelse taal redelijk beheerst en al eerder enige ervaring heeft opgedaan met indivueel reizen in het buitenland is het verantwoord op zelfstandige...
  • Vervoer op de Filippijnen

    Busterminal Ormoc City, Leyte
    Trein en metroHet spoorwegnet op de Filippijnen is nogal beperkt en het reizen per trein is een stuk tijdrovender dan per bus. De enige reguliere lijn is thans...