Fuerteventura

Swipe

Canarische literatuur

Canarische auteurs
Van Spaanse filosoof en schrijver Miguel de Unamuno (geen echte Canarier maar hij woonde enige tijd op en schreef over Fuerteventura) zijn verschillende romans en gedichten in het Nederlands vertaald.

Benito Pérez Galdós (1843-1920) was een van Spanjes belangrijkste literaire auteurs van de negentiende eeuw. Vanwege zijn sympathie voor de lagere sociale klasse wordt Galdós wel gezien als evenknie van schrijvers als Dickens en Balzac. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan en wordt beschouwd als grondlegger van de moderne Spaanse roman. Een zestal titels van zijn hand is in het Nederlands vertaald bij uitgeverij Menken, Kasander & Wigman.

Het museum van Pérez Galdós is ondergebracht in zijn geboortehuis in Las Palmas, op Gran Canaria.

Een andere bekende Canarische schrijver/dichter is Rafael Romero, alias Alonso Quesada (1886-1925) maar bekender nog is zijn tijdgenoot Tomás Morales (1885 - 1921). Morales schreef lyrische gedichten over zijn vaderland Gran Canaria. Titels als Las Rosas de Hercules en Poemas de la Gloria, del Amor y del Mar worden nog steeds uitgegeven maar zijn niet vertaald in het Nederlands.

In de roman Een schip kwam en ging… vertelt reisauteur ‘pur sang’ Norman Lewis (1908-2003) hoe aan de rust op een Canarisch eiland een einde komt wanneer een koopman uit een oud Spaans geslacht over het eiland gaat heersen. Tegelijkertijd komt er meer contact met de buitenwereld door een vaste lijndienst van een stoomvaartmaatschappij. Vertaling van ‘The Tenth Year of the Ship’. Het boek verscheen rond 1969 en is nog te leen in sommige openbare bibliotheken.

Overig

Coño, een verhaal over leven op een Canarisch eiland, Marc Legendre. De schrijver en zijn vrouw stranden met hun zeiljacht op de Canarische Eilanden. De reparatie van hun boot duurt langer dan voorzien en het stel besluit te blijven om een oude geitenboerderij op te knappen. Terwijl de renovatie zich voortsleept beschrijft Legendre op vermakelijke wijze over de levensstijl van de eilanders en de opmerkelijke personages die hij ontmoet.

De actiethrillers van Paul Goeken, een naar Gran Canaria geëmigreerde duiker, spelen zich af op en rond dit eiland. De VN Detective & Thriller Gids heeft geen goed woord over voor zijn schrijfstijl maar toch heeft Goeken een schare trouwe lezers die vooral zijn duikscènes waarderen. Een paar titels: Hammerhead (2002), Camouflage (2005) en Dodelijke stijging (2006).

José Luis Correa schrijft detectives (in het Spaans) die zich afspelen op de Canarische Eilanden.

10 prachtige bestemmingen in Fuerteventura