De noordelijke kustvlakte

Swipe

Maapilim Atlit

Museum Maapilim Atlit

In de omgeving van Atlit stond ook het kamp voor illegale immigranten Maapilim Atlit (museum Maapilim Atlit). Tussen 1939 en 1948 werden tienduizenden joden die illegaal probeerden te immigreren in Israël hier gevangen gezet door de Britse autoriteiten. Velen onder hen waren net de verschrikkingen van de concentratiekampen ontvlucht en werden nu weer in een kamp gestopt. Anderen waren ternauwernood ontsnapt aan vervolging in Arabische landen. Ook Israëlische Palmach-strijders werden hier in de houten barakken gevangen gezet. In oktober 1945 wilden de Engelsen een aantal gevangenen het land uitzetten, de joden moesten terug naar de landen waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. Voor veel joden stond dit gelijk aan een doodvonnis. Terug in het Arabische land van herkomst (m.n. Irak en Syrië) zouden zij zonder vorm van proces vermoord worden omdat zij jood waren. Vlak voor het vertrek van de gevangenen vielen Palmach-strijders het kamp binnen en bevrijdden de gevangenen. Een van deze Palmach-strijders zei toen hij afscheid nam van zijn vierjarige zoon: ‘Zvika, je zult me een hele tijd niet meer zien.’

En Zvika zag zijn vader nooit meer terug.

Jaren later begreep Zvika de woorden die zijn vader gesproken had en hij besloot te gaan kijken bij het voormalige kamp. Geschrokken zag hij dat de gebouwen op instorten stonden. Eigenhandig begon hij aan de wederopbouw om een monument te creëren voor al die ‘illegale immigranten’, Palmach-strijders en natuurlijk voor zijn vader.

Nu is Zvika Harari manager van het indrukwekkende gerestaureerde kamp. Het museum Maapilim Atlit Camp is geopend: zondag t/m donderdag van 8.00 tot 15.00 uur, vrijdag (en de dag voorafgaand aan een feestdag) van 8.00 tot 12.00 uur, zaterdag en feestdagen van 9.00 tot 15.00 uur. Er is een 14 minuten durende audiovisuele presentatie (o.a. in het Engels) over de geschiedenis van het kamp.

10 prachtige bestemmingen in Maapilim Atlit en Israël