Palma de Mallorca

Swipe

Palacio Real de la Almudaina

Op de plek waar nu het paleis Almudaina staat (geopend: ma.-vr. 10.00- 14.00 uur en 15.30-18.00 uur, za. en feestd. 10.00-14.00 uur, zo. gesl.), stond in de islamitische periode het moorse paleis Almudaina. Het paleis lag op een heuvel en keek uit over de baai van Palma. Het zeewater stroomde in die tijd tot onder de muur van het huidige bouwwerk. Geen wonder dat ook de Romeinen hier al een versterking hadden. Nadat Mallorca een zelfstandig koninkrijk was geworden gaf koning Jaume II de architecten Pong des Coll en Pere Salvat de opdracht om het moorse paleis om te bouwen tot een christelijk paleis voor hem en zijn vrouw. De werkzaamheden startten in 1305 en namen negen jaar in beslag. Het resultaat was een indrukwekkend gotisch bouwwerk met aparte verblijven voor de koning en de koningin. Van het moorse gebouw restten alleen de fundamenten. Toen Jaume II in 1311 stierf werd hij opgevolgd door zijn zoon Sang I. Hij liet de windvaan in de vorm van een engel op de hoogste toren van het Palacio Real de la Almudaina plaatsen. Nadat het koningshuis van Aragón de macht op het eiland had overgenomen bleef het paleis in handen van de elkaar opvolgende koninklijke families. Ook de huidige koninklijke familie komt ieder jaar naar het eiland Mallorca om vakantie te houden. Koning Juan Carlos en koningin Sofia gebruiken het paleis echter alleen voor officiële gelegenheden; zelf wonen zij in het paleis Marivent ('zee en wind'), gelegen op 3 km ten westen van Palma de Mallorca. Als de koninklijk familie op het eiland Mallorca is wappert de Spaanse vlag boven het Almudaina-paleis. Een deel van het gebouw huisvest tevens de commandant van de Spaanse troepen op de Balearen; vandaar dat militairen het gebouw streng bewaken.

Museo del Patrimonio Nacional

Het paleis La Almudaina huisvest eveneens het Museo del Patrimonio Nacional. In dit deel van het paleis kunt u onder andere de zaal van de haarden (sala de Chimeneas) bezichtigen met 17e-eeuwse potten en pannen. Een schilderij verbeeldt de overgave van Wali Al-Tinmalali aan Jaume I. Het schilderij is van de hand van José Sancho de la Jordana. Hij is ook verantwoordelijk voor de portretten van koningen en koninginnen die in de volgende zaal hangen (sala de Reyes). In de salón de Consejos en de sala de Carlos V hangen 16e- en 17e-eeuwse wandtapijten uit Vlaanderen. Naast een isolerende functie waren de wandtapijten natuurlijk ook decoratief.

Capilla de Santa Ana

Vanaf het ruime binnenhof van het paleis La Almudaina leidt een deur naar de kapel van Santa Anna (capilla de Santa Ana), vernoemd naar de moeder van Maria. Deze gotische kapel is een van de bezienswaardigste ruimtes in het paleis La Almudaina. Aan het plafond hangen kristallen kroonluchters en in de nissen hangen 18e eeuwse schilderstukken. De afbeeldingen op de achterwand van het altaar stellen taferelen uit de bijbel voor. Op de bovenste drie kleine panelen staan van links naar rechts de aartsengel Gabriël, het martelaarschap van de heilige Catalina en de Maagd Maria. De drie grote schilderingen in het midden beelden, van links naar rechts, Sint-Joris (in gevecht met de draak), Saint Praxedis en Saint Vidal uit. De onderste twee kleine panelen links verhalen over het martelaarschap van Sint- Joris; de twee kleine panelen in het midden verbeelden het leven van Saint Praxedis; en de twee kleine panelen rechtsonder stellen het martelaarschap van Saint Vidal voor. De schilderingen zijn rond 1600 vervaardigd. Achter tralies bewaart men in een glazen kistje de relikwieën van Santa Praxedis. Het is een geschenk van paus Alonso V aan koning Jaume III, die op zijn beurt in 1342 de relikwieën mee naar Mallorca nam.

Eerste verdieping Palacio Real de la Almudaina

Als u weer terug op het binnenhof bent, dan kunt u via de brede, marmeren trap de eerste verdieping bereiken met 17e-eeuwse tapijten uit Vlaanderen. Uit dezelfde eeuw stammen de schilderijen aan de muren met bijbelse taferelen. De reusachtige tapijten met de wat fellere kleuren werden in de 18e eeuw in Madrid geweven. Let ook op de beschilderde houten plafonds uit de 14e eeuw.

Whala Fun

In het fijne Whala Fun heeft Corendon weer een pareltje gevonden. Dit 4-sterrenhotel is in 2019 volledig gerenoveerd en niet voor niets...

v.a. 410 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Palacio Real de la Almudaina en Mallorca