Tramuntana Gebergte

Swipe

Valldemossa

'Het dorp is als een lied bij het ochtendgloren.'
Santiago Rusinyol

Als de opkomende zon zijn gouden stralen op de geelgetinte huizen van het bergdorp Valldemossa laat schijnen, wordt er iets duidelijk van wat Rusinyol bedoelde. Maar ook op de rest van de dag raakt iedere bezoeker die het stadje nadert onder de indruk van dit plaatsje, fraai gelegen op de flank van een heuvel (425 m) in het Tramuntana  gebergte. Toonaangevend in het aangezicht van Valldemossa is het beroemde kartuizerklooster waar de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand drie jaar lang als geliefden verbleven.

Geschiedenis

De nederzetting Valldemossa werd door de Arabieren gesticht die het Villaverde noemden. In 1309 liet koning Jaume II er een paleis bouwen voor zijn zoon en opvolger Sang. Hij bouwde het paleis op de fundamenten van een residentie van een Arabier met de naam Musa. In 1399 gaf koning Martin van Aragón al de bezittingen aan de kartuizer kloostergemeenschap. Zij breidden de gebouwen uit en gebruikten het klooster als intellectueel centrum en een plaats om te bidden en te werken. In 1835 nam de staat de bezittingen van de monniken in beslag en vervolgens werden de vele kloostercellen op een veiling verkocht. Dit tot groot verdriet van de monniken. De interesse voor de cellen was groot, want iedere cel bezat drie kamers, een tuintje en een fraai uitzicht. Nog steeds is een groot deel van de kloostercellen in privé-bezit, andere zijn ingericht als museum. Zo ook de cellen die Frédéric Chopin en George Sand deelden.

Valldemossa is tevens het geboortedorp van het boerenmeisje Catalina Thomas. Na haar dood in 1574 werd zij. heilig verklaard (zie ook 'Cultuur, paragraaf Feesten en festivals'). Ook aartshertog Luis Salvador bezat een huis in Valldemossa.

Het Kartuizerklooster en het Paleis van Sanc

Het kartuizerklooster in Valldemossa (Real Monasterio; Real Cartuja) en het paleis van Sanc in Valldemossa zijn naast elkaar gebouwd en kunnen als één geheel bezocht worden (geopend: nov.-febr. ma.-za. 9.30-13.30 uur en 15.00-17.30 uur, okt. en mrt. geop. tot 18.00 uur, apr.-sept. geop. tot 18.30 uur).

Kloosterkerk 

Een groot deel van het kloostercomplex is gebouwd in de barokke stijl, maar het heeft veel neoklassieke elementen, met name in de kloosterkerk. Deze neoklassieke kerk uit 1751 is het eerste gebouw dat u betreedt. De torenspits van de kerk is ingelegd met groene tegeltjes. Het gebedshuis is in de koepel en zoldering gedecoreerd met fresco's van de schilder Bayeu, een zwager van Goya. Recht onder de beschilderde koepel hangt een imponerende kroonluchter; een van de twee rechthoekige vensters heeft ramen van perkament. In de omringende rij houten stoelen zetelden tijdens de eredienst de monniken met hun kaalgeschoren hoofden en witte habijten. De vloer is ingelegd met een reusachtige davidster. De vele tegels waren ooit fraai beschilderd met bloemenranken; op enkele tegels zijn de resten nog zichtbaar. Het hoogaltaar, de zetel van de abt en de lessenaar voor de bijbel zijn kunstig ingelegd met verscheidene houtsoorten. De afbeelding van de Moeder der Smarten op het hoogaltaar is vervaardigd door de kunstenaar Adriè Ferran. In de sacristie (links van het koor) hangen kostbare gewaden en schilderijen.

Botica Apotecaria

De volgende ruimte die u kunt bezoeken is de 17e-eeuwse apotheek (Botica Apotecaria). In deze apotheek staat een bijzondere verzameling kruiden, medicijnen, kruiken en glaswerk uit de 17e en 18e eeuw. Vervolgens komt u bij de eerdergenoemde cellen.

Celda Priora

De cel van de abt (Celda Priora) is de grootste cel. Deze cel fungeerde als leefruimte van de abt, het toenmalige hoofd van het klooster. Vandaar dat u hier meerdere vertrekken kunt bezichtigen. In de kapel staat een barok beeld van Maria met kind. Bijzonder is de boekenverzameling in de bibliotheek van de abt. Verder kunt u er een 16e-eeuws Vlaams drieluik en een 15e-eeuws ivoren drieluik vinden. Het was tevens een plek waar de meestal zwijgzame monniken vergaderden. In de ontvangstkamer sprak men met gasten en zakenlieden, de abdij bezat namelijk uitgestrekte landerijen. Vanuit de tuin van de cel van de abt heeft u een fraai uitzicht op de omgeving. Een deur leidt vanuit de tuin naar het slaapvertrek van de abt.

Cellen van Frédéric Chopin en George Sand

In cel nr. 2 en cel nr. 4 woonden in de winter van 1838/1839 Frédéric Chopin, George Sand en haar twee kinderen. De vele tentoongestelde voorwerpen, waaronder foto's en documenten, herinneren aan hun romantische verblijf.  Chopin componeerder in cel nr. 4 op zijn Pleyel-piano zijn beroemde Regendruppel-prelude. Meer informatie over Chopin en Sand vindt u hier.

Museo Municipal Valldemossa

In de volgende cellen kunt u het Museo Municipal vinden (zelfde openingstijden als de rest van het kartuizerklooster). Op de benedenverdieping staat een drukpers en een verzameling van 1450 clichés van de 16e-eeuwse drukkerij Guasp. Verder ligt er een beroemd boekwerk over de Balearen uit 1869, geschreven door aartshertog Luis Salvador, en hangen er schilderijen van landschapsschilders uit de 19e en 20e eeuw. Opvallend zijn de vele afbeeldingen van het Tramuntana-gebergte. Vandaar dat men de schilderijenverzameling de Pinacoteca de la Serra de Tramuntana noemt.

De bovenverdieping van het museum is bereikbaar via een trap voorbij de ingang van de benedenverdieping. Hier hangt vooral moderne kunst (Art Contemporani). Opvallend zijn de vele schilderijen van de Mallorcaanse schilder Julis Ramis (1909-1990). Verder hangt er werk van Henri Moore, Joan Miró, Picasso, Tàpies, Hartung, Fautrier, Will Faber en Karei Appel.

Palau del Rei Sanxo

Naast het klooster staat het paleis van koning Sang (Palau del Rei Sanxo). Ook de paleisruimten werden door de monniken in gebruik genomen. Het is de moeite waard om door het paleis te wandelen en al het antieke meubilair en de vele kunstwerken te bewonderen. Het is goed te zien dat het paleis in Valldemossa in de 19e eeuw in de neogotische stijl werd gerestaureerd. De verbannen schrijver Jovellanos verbleef in deze periode in het voormalige paleis. Nadat de bezittingen van de monniken onteigend waren bood het gebouw onderdak aan verscheidene beroemdheden, onder wie de schrijvers Rubén Dario, Unamuno, Azorin en Eugeni d'Ors. In de concertzaal van het paleis zijn dagelijks (met uitzondering van de maandag en de donderdag) om 10.30, 11.30,12.30 en 13.30 uur piano¬concerten met werken van Chopin ten behoeve van de bezoekers aan het klooster en het paleis. Een pianoconcert duurt ongeveer 15 minuten. Zoek een plaats in het midden van de zaal; u heeft dan een goed uitzicht op de filmimpressie van het klooster en het paleis die men tijdens het optreden laat zien. Blijf na het concert rustig zitten om nog even te genieten van de fraaie beelden. De wanden van de concertzaal zijn beschilderd door R. Anckermann. Op de maandag- en de donderdagochtend treedt hier de folkoristische dansgroep El Parado op.

Andere bezienswaardigheden in Valldemossa

De 13e-eeuwse Sant Bartomeukerk in Valldemossa heeft een 18e-eeuwse voorgevel. Achter de kerk loopt de Carrer Rectoria. Hier staat een gedenkteken ter ere van de heilige Catalina Thomas. Op de plaats waar nu een 18e- eeuwse kapel staat ter ere van Catalina, stond in de 16e eeuw het boerenhuis waar zij geboren werd.

In de omgeving van Valldemossa liggen enkele landgoederen met klinkende namen als Son Moragues, Son Ferrandell, Son Mas del Pla del Rei, Son Gual en het landgoed Miramar van aartshertog Luis Salvador. Een groot deel van het gebied tussen Valldemossa en het noordelijker gelegen Deiè was in het bezit van de aartshertog. Zijn landgoed Son Marroig wordt in een ander deel van deze site besproken.

Port de Valldemossa

Op 6 km ten westen van Valldemossa ligt het gehucht Port de Valldemossa, de vroegere haven van Valldemossa. Hier kunt u eventueel een duik nemen in het heldere water.

10 prachtige bestemmingen in Valldemossa en Mallorca