Marokko

Swipe

Middenklasse

Voor een goedlopende markt is een brede consumerende middenklasse in een land noodzakelijk. Daar is in Marokko geen sprake van. Hoewel koning Mohammed VI probeert het staatsonderwijs te verbeteren, behoort het algehele onderwijspeil samen met Djibouti tot het slechtste van de hele Arabische wereld. Ongeveer de helft van de Marokkaanse bevolking is analfabeet, waarbij de situatie op het platteland het ergst is. Er zijn wel positieve ontwikkelingen in het onderwijs, want 90% van de kinderen van zes jaar gaat nu naar school. Vooral de positie van de meisjes is verbeterd. Twintig jaar geleden ging maar de helft van de meisjes naar school. Zestig procent van hen gaat nu ook naar de middelbare school. Men voorspelt dat het analfabetisme over 15 jaar in Marokko bijna niet meer bestaat.

Door het lage opleidingsniveau zijn de verdiensten navenant. In westerse landen behoren mensen met een gemidddeld inkomen tot de middenklasse. De gemiddelde Marokkaan verdient iets minder dan 300 euro per maand. Dit bedrag is voor het hele gezin, als er geen andere kostwinners zijn. Een onderzoeksinstituut heeft berekend dat een ‘middenklasser’ minimaal 900 euro per maand zou moeten verdienen. Dat is dus drie keer modaal. Koning Mohammed VI ziet deze middenklasse als een ‘basis van stabiliteit’ en hij zou er ‘een ruggengraat van de Marokkaanse maatschappij van willen maken’.

In Marokko is een kleine, zeer rijke bovenlaag en een grote groep armen. Slechts 20% van de bevolking vormt de elitaire middenklasse, die tussen 900 en 1800 euro per maand verdient. Volgens het Marokkaanse planbureau is de middenklasse de helft van de bevolking die tussen 300 en 600 euro per maand verdient. Volgens het onderzoeksbureau is dit geen correcte weergave van de werkelijkheid, omdat een gezin niet van 600 euro per maand in Marokko kan leven. Er wordt dan te weing geconsumeerd om deze mensen tot de middenklasse te rekenen. Een eigen huis of eigen auto is met dit inkomen onmogelijk.

10 prachtige bestemmingen in Marokko