Mauritius

Swipe

Afschaffing slavernij

Mauritius kreeg onder de Britten zijn oude naam terug maar de kracht van de Franse cultuur bleek groot – het dagelijks leven van de eilanders ging als vanouds door. Op twee punten lieten de Engelsen echter hun stempel achter: de invoer van een nieuwe grondwet naar Brits model en de afschaffing van de slavernij. Dat laatste had wel enige tijd nodig.

Nadat een afkoopsom was betaald aan de plantage-eigenaren kregen eind 1835 ruim 70.000 slaven formeel hun vrijheid. Pijnlijk was dat ze verplicht werden eerst nog eens vier jaar in loondienst van hun voormalige eigenaars te werken. Daarna konden ze dan eindelijk gaan en staan waar ze wilden. Van een onkostenvergoeding aan de ex-slaven of enige hulp om een plek in de samenleving te vinden was geen sprake. Alleen een paar katholieke paters bekommerden zich om de vrijgelatenen.

Geen van de ex-slaven wilden nog iets met de suikerplantages te maken hebben. Massaal trokken ze naar de kust om daar een nieuw bestaan te zoeken in de visserij of zoutwinning. Enkele ex-slaven bleven vrijwillig in betaalde dienst van hun voormalige eigenaars – dat waren goede meesters geweest.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius