Fooien

Op veel hotel- en restaurantrekeningen verschijnt naast VAT (BTW) een bedrag voor servicekosten. In dat geval is een fooi niet nodig maar het personeel stelt een geste van waardering natuurlijk wel op prijs. Staan er geen servicekosten op de rekening dan is een fooi van 10% gebruikelijk, echter niet bij straatstalletjes en in kleine restaurants. Een taxichauffeur verwacht ook geen fooi, tenzij hij met bagage heeft gesjouwd of andere extra diensten heeft verleend.

Voor gidsen, chauffeurs en bemanningsleden die excursies begeleiden vormen fooien een essentiële aanvulling op hun bescheiden salaris. Porters in hotels en op het vliegveld rekenen op een of twee euro per stuk bagage.

Voor kamermeisjes kun je uitgaan van US$ 10-15 per week. Goed gebruik in veel hotels echter is om bij vertrek een envelop met inhoud bij de receptie af te geven of in de tipbox te deponeren. Dit wordt dan volgens een verdeelsleutel over het hele personeel verdeeld.

Bedenk dat werknemers in de horecasector vaak lange dagen maken, de meesten zes dagen per week.