Eten en drinken

Pavlova-taart ©Hazel Fowler
Pavlova-taart ©Hazel Fowler

De Nieuw-Zeelandse keuken is in feite een kopie van de Engelse keuken. Niet zo verwonderlijk als u weet dat de meeste Kiwi’s van Britse afkomst zijn.

In hotels en bij homestays en farmstays kunt u ’s morgens kiezen tussen een Engels ontbijt of een continentaal ontbijt. Bij een Engels ontbijt horen gebakken eieren met bacon of een worstje. Soms krijgt u er een tomaat of bonen in tomatensaus bij. Na de eieren wordt toast met roomboter, jam en marmelade geserveerd. Bij het ontbijt drinkt u koffie, thee of melk. Een continentaal ontbijt bestaat slechts uit geroosterd brood met marmelade en jam.

Kiwi’s hebben intussen het koffiezetten geleerd en glanzende espressomachines doen het werk. Bestel eens een ‘latte’ (koffie met melk), ‘flat white’ (bittere koffie), ‘short black’ (espresso), ‘long black’ (espresso met water) of ‘cappuccino’.

Nieuw-Zeelanders gebruiken tussen de middag een lichte lunch. Meestal sandwiches met een glas melk, een kop koffie of thee. Het is logisch dat in een land met immigranten uit alle delen van de wereld de keuken steeds mondainer wordt. Vooral de Aziatische en Polynesische gerechten zijn sterk in opkomst. Met name in Auckland zijn erg veel exotische restaurants en eethuisjes. Op het platteland blijft de Engelse keuken heer en meester. Restaurants zijn er in diverse prijsklassen. Het aantal toprestaurants is echter gering. Dat komt misschien wel omdat de Nieuw-Zeelander de voorkeur geeft aan een snelle hap in een pub, een hamburgerrestaurant of een snackbar. Het is niet zo verwonderlijk dat in een land met 40 miljoen schapen veel lamsvlees wordt gegeten. Maar ook rundvlees, gevogelte en wild staan op iedere menukaart. In sommige restaurants kunt u naar hartelust vis en schelpdieren eten. Bijvoorbeeld: mosselen, oesters, langoesten, kreeften en krabben. Forel en zalm zijn redelijk goedkoop. Logisch, want de rivieren en meren zitten er vol mee. Bij steeds meer zalmkwekerijen kunt u zelf het hoofdgerecht vangen.

Nieuw-Zeelanders houden van een zoet toetje. Hun beroemdste nagerecht is pavlova-taart. Deze mierzoete, maar overheerlijke schuimtaart is vernoemd naar de legendarische ballerina Anna Pavlova, die Nieuw-Zeeland in 1920 bezocht. Fruit is gezonder. Appels, peren, lemoenen, kiwi’s, sinaasappels, nectarines, perziken, pruimen, bessen, aardbeien, enzovoorts zijn in Nieuw-Zeeland niet alleen overheerlijk, maar ook goedkoop. Ontdek ook de vele nieuwe fruitsoorten zoals pepino’s, dadelpruimen en tamarillo’s.

Typisch voor Nieuw-Zeeland en buurland Australië zijn de zogenaamde Bring Your Own-restaurants, die niet over een vergunning beschikken om sterke drank te verkopen. Koop in een bottlestore een fles wijn en laat die in een BYO-restaurant tegen een gering bedrag ontkurken.

In Rotorua, op het Noordereiland, kunt u deelnemen aan een hangi. Dat is een maaltijd waarbij het vlees, de aardappelen en de groenten in de hete grond zijn gaargestoomd.

In sommige restaurants kunt u rond 16.00 uur een ‘high tea’ bestellen. De thee wordt dan geserveerd met warme toast of belegde sandwiches. Na een ‘high tea’ volstaat een lichte maaltijd. Wat er ook goed ingaat is bier. Nieuw-Zeelandse mannen behoren tot de grootste bierdrinkers van de wereld en willen dat weten ook.  Het bier is op z’n Engels gebrouwen, dus weinig alcohol en nauwelijk een schuimkraag. De Nieuw-Zeelandse rode en witte wijnen zijn van een goede kwaliteit. Het waren de Joegoslavische en Duitse immigranten die op grote schaal druiven gingen verbouwen. Bekende wijnstreken zijn: Northland, Bay of Plenty, Hawke’s Bay, Marlborough en Nelson.

Onderwerpen

  • Een hangi

    Hangi ©Andy king50
    Voor het bereiden van een traditionele hangi wordt in de grond een ronde kuil gegraven, waarvan de bodem de vorm moet hebben van een kom. De kuil wordt opgevuld...
  • Bevolking

    Maori man ©Stuartyeates
    Nieuw-Zeeland heeft iets meer dan vier miljoen inwoners, van wie zeventig procent op het Noordereiland woont. Auckland is met een dikke miljoen inwoners de...
  • Cultuur

    Maori-cultuur © Steve Evans
    De cultuur van Nieuw-Zeeland is onder te verdelen in een Europese en een Maori-cultuur. De Europese cultuur vertoont typisch Engelse en Schotse elementen. Dat is...
  • Economie

    Nieuw-Zeeland is een van ’s?werelds grootste exporteurs van schapenvlees ©Phillip Capper
    De export van agrarische producten is al decennia lang Nieuw-Zeeland’s belangrijkste inkomstenbron. De uitvoer van vlees, zuivel en wol neemt daar ongeveer de...
  • Klimaat

    Sneeuw in Dunedin ©Chris Burgess
    In Nieuw-Zeeland zijn de seizoenen tegenovergesteld aan Europa. Dus voorjaar: september, oktober en november, zomer: december, januari en februari, najaar: maart...
  • Kunst en film

    Decor uit de Lord of the Rings films ©Rob Chandler
    Een van de eerste Nederlandse kolonisten was de Rotterdamse kunstschilder Petrus van der Velden. Hij was gespecialiseerd in havengezichten en maakte een groot...
  • Ligging

    Mount Cook ©B.muirhead
    Nieuw-Zeeland ligt op het zuidelijk halfrond in de Stille Oceaan en bestaat uit twee grote en een aantal kleinere eilanden. Het compacte?Noordereiland (115.000...
  • Religie

    Kerk in Waipara ©Jorge Royan
    Ongeveer een kwart van de bevolking behoort tot de anglicaanse kerk (Church of England). De presbyteriaanse kerk is met negentien procent een goede tweede....
  • Sport en outdoor-activiteiten

    Raften in Rangitata Valley ©Rob Chandler
    Bergbeklimmen is vooral populair in het Westland National Park, het Mount Aspiring National Park en het Mount Cook National Park. De moeilijkste beklimmingen...
  • Wandeltochten

    Kepler Track ©Nomad Tales
    Wandelen kan in Nieuw-Zeeland werkelijk overal. De geringe bevolkingsdichtheid, de uitgestrekte wildernis en de diversiteit in landschapsvormen maken het een...