Noord-Noorwegen

Swipe

De kust van Helgeland

Kystriksveien en Brønnøysund

Wanneer u de ‘kystriksveien’ langs de kust van Helgeland volgt bereikt u als eerste grotere plaats in Nordland de levendige vissershaven Brønnøysund. Het stadje ligt te midden van gladgeschuurde bergen en een scherenkust en is vooral bekend om de berg Torghatten met zijn karakteristieke gat er in. Vanuit Brønnøysund kan men ’s?zomers dagelijks een prachtige avondcruise maken met de Hurtigruten naar Rørvik en terug. Onderweg heeft men mooi uitzicht op Torghatten (vertrek 20.00 uur, terug om 0.30 uur, kaartjes bij het Tourist Office). Het grote gat dwars door de berg Torghatten, 160 m diep, 35 m hoog en 20 m breed, is ontstaan door erosie van de zee. Het is al vele eeuwen een duidelijk herkenningspunt voor schepen die langs de kust varen. Om er te komen rijdt u uit Brønnøysund over de brug naar het eiland Torget. Voorbij het nieuwe Norsk Havbrukssenter (over zalmkwekerijen in zee) begint het pad naar Torghatten. Het is een half uur klimmen naar het gat in de berg.

Vega-archipel

Vanaf Horn kunt u de veerboot nemen naar Igerøy op Vega, dat bestaat uit twee grote eilanden omgeven door een zee van 6500 eilandjes en scheren. De Vega-archipel is sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst vanwege zijn unieke kustcultuur, waarbij de inwoners al 1500 jaar in hun bestaan weten te voorzien door een combinatie van visserij, jacht en het oogsten van eieren en het dons van eidereenden. Op Vega is sinds de 9e eeuw een unieke interactie ontstaan tussen mens en dier. Wilde eidereenden broeden in april op Vega, maar bouwen van nature geen goede nesten. De inwoners van Vega hebben mooie nesten en houten nesthuisjes gemaakt, om de eenden te beschermen en te zorgen dat er meer jonge vogels uitkomen. De eidereenden verbeteren de nesten met hun donsveren. Als de jongen het nest hebben verlaten komen de eilandbewoners de donsveertjes uit de nesten verzamelen. Het dons van eidereenden heeft de beste kwaliteit van alle donsssoorten en wordt verwerkt tot vullingen van dekbedden, kussens en kleding.

Sandnessjøen

Op het eiland Alsten ligt het stadje Sandnessjøen, waar de Hurtigrute en de snelferry uit Bodø aanleggen. Dwars over het eiland strekt zich de bergketen Suv Søstre uit, zeven spitse bergen tussen 910 en 1072 m hoog. Goede wandelpaden gaan naar elk van de zeven bergtoppen. Vanuit Sandnessjøen kan men uitstapjes maken naar de eilanden Herøy en Dønna. Voorbij de Ranafjord (ferry Levang-Nesna) kan men over weg 12 naar Mo i Rana, of verder langs de Kystriksveien naar Bodø.

Lurøy, Lovund en Træna

Vanaf Stokkvågen kunt u de veerboot nemen naar de interessante eilanden Lurøy, Lovund en Træna. Lovund is bijzonder vanwege de kolonie papegaaiduikers, die ieder jaar precies op 14 april op het eiland aankomen om te broeden. Het eiland Træna ligt een flink eind uit de kust en is bekend om zijn spitse berg Trænastaven, omgeven door een hele groep kleinere schereneilandjes.

Poolcirkel

Tijdens de ferryoversteek van Kilboghamn naar Jektvik passeert u de Poolcirkel. Aan stuurboordkant markeert een boei de cirkel. Aan de overkant van de Holandsfjord stroomt de gletsjer Engabreen (een gletsjertong van Svartisen) tot op 20 m boven zeeniveau. Vanaf Holand zet een boot dagelijks om 12 uur toeristen over de fjordarm om de gletsjer van dichtbij te kunnen bekijken (www.svartisen.com). Een prachtig stuk kust met baaien, zandstrandjes (Storvika) en steile bergen brengt u vervolgens naar de Saltfjord tegenover Bodø.

Saltstraumen

Op 33 km van Bodø ligt de Saltstraumen, een van de sterkste getijden- stromen ter wereld. Iedere 6 uur ontstaat hier een sterke stroming als gevolg van de eb- en vloedbeweging, wanneer zich 400 miljoen km3 zeewater door de 150 m smalle passage tussen de Saltenfjord en de Skjerstadfjord persen. De sterkste stroom staat telkens rond 3 uur na hoog- en laagwater; informeer van tevoren naar de optimale tijden. Wanneer de Saltstraumen op zijn snelst stroomt zijn snelheden van 20 knopen gemeten, en ontstaan er draaikolken met een doorsnede van tien meter, een machtig gezicht. U kunt het natuurspektakel het best bewonderen vanaf de hoge brug die de zee-engte overspant, of vanaf het paadje dat vanaf de parkeerplaats naar het water loopt. U begrijpt dat dit geen plek is om met je kano of roeibootje rond te dobberen, maar voor zeevissers is het een eldorado. Vanaf diverse plekken worden zeevistochten georganiseerd met kleine bootjes. Men kan er vissen op koolvis, heilbot en kabeljauw. In augustus wordt hier jaarlijks het wereldkampioenschap koolvisvissen gehouden. Aan de noordoever liggen een camping (met Tourist Office), het Saltstraumen Hotel en het kunstmuseum annex bezoekerscentrum, dat helaas voor onbepaalde tijd sinds 2009 is gesloten (mogelijk heropend het in de toekomst). Vanuit Bodø worden excursies georganiseerd naar de Saltstraumen.

10 prachtige bestemmingen in De kust van Helgeland en Noorwegen