Omgeving van Sint Petersburg

Swipe

Poesjkin

De tsaren van de 19e eeuw brachten 's zomers de meeste tijd door in Tsarskoje Seko, Tsarendorp. Daarom werd de eerste spoorweg in Rusland ook aangelegd tussen Sint-Petersburg en dit dorp, een stukje van 25 km met slechts één trein en een spoor. Omdat een groot deel van de Russische elite hier in de zomer ook verbleef is het verklaarbaar dat Tsarskoje Seko als eerste in Europa rond 1890 elektrische straatverlichting had. Het stadje werd in 1937 naar Poesjkin genoemd op diens 100e sterfdag. Zo verdween de toen ongewenste verwijzing naar de tsaren.

Jekaterina-paleis

In 1710 werd hier in opdracht van Pjotr I voor zijn tweede vrouw Jekaterina een klein paleis gebouwd, dat nog altijd haar naam draagt (en dus niet die van Jekaterina de Grote). Hun dochter, tsarina Elizaveta vergrootte het paleis een halve eeuw later tot de huidige lengte van 600 meter. Het barokke ontwerp van Rastrelli uit 1750 is de beste kandidaat voor de titel mooiste paleis van Rusland. De majestueuze blauwwitte gevel is aan beide zijden gedecoreerd met kariatiden, atlasbeelden en pilasters. De kapel aan de straatkant wordt bekroond met een goudkleurige koepel. Het interieur werd tijdens Jekaterina de Grote naar haar meer classicistische smaak aangepast. Deze tsarina liet ook de classicistische vleugel aan de zuidkant aanbouwen door de Britse architect Cameron. Op de bovenste verdieping bouwde hij daar in opdracht een zuilengalerij waarop al wandelend kon worden gediscussieerd en over het park uitgekeken.

De Amber-kamer

Het binnenste van het paleis is nauwgezet gerestaureerd na verwoesting in WO II en daaropvolgende verwaarlozing. Het centrale punt is de Grote Danszaal, op de eerste etage, die bijna 50 meter lang is en de gehele breedte van het paleis beslaat. Het licht dat door de ramen aan beide zijden binnenkomt benadrukt de indruk van grootsheid. Het plafond is fraai beschilderd, de ruimte tussen de ramen bevat verguld houtsnijwerk. Het fresco op het plafond is getiteld 'De grootsheid van Rusland'. Naast de grote hal gaat de aandacht uit vooral naar de unieke Jantarnaja Komnata, Amber-kamer, die sinds kort weer in volle glorie te zien is. Oorspronkelijk waren de panelen in barnsteen in 1716 een geschenk van de eerste Pruisische koning Friedrich Wilhelm I aan Pjotr de Grote. Zijn dochter Elizaveta gebruikte de opgeslagen panelen bij de uitbreiding van het paleis in 1750 door er een speciale kamer aan te wijden. De Wehrmacht heeft het Duitse geschenk in 1941 direct weer mee teruggenomen en daarna zijn de originelen verloren geraakt tijdens de strijd om Königsberg, het huidige Kaliningrad. Nu ziet u een reconstructie van die kamer, die na twintig jaar nauwgezette arbeid in 2003 gereed kwam.

Park

Het uitgestrekte park is een combinatie van een strakke 18e-eeuwse tuin vlak voor het paleis en verderop een 19e-eeuwse Engels landschapspark rond een grote vijver. Een boothuis in Hollandse baksteenstijl en een badhuisje in de vorm van een moskee bevinden zich aan de oever van het meer. Op het eilandje in het midden is een paviljoen voor concerten en een zuil ter ere van de maritieme overwinning op de Turken in 1770 in de zeeslag bij Çesme. In het dichtbeboste park zijn een Chinees paviljoen, een marmeren Engelse brug en een piramide als graf voor haar hondjes te vinden die behoren tot de leuke romantische frutsels waar Jekaterina de Grote opdracht voor heeft gegeven. Zij liet Cameron in het park ook een Romeins badhuis bouwen in classicistische stijl.

Aleksandrinski-paleis

Het geel-wit gekleurde Aleksandrinski-paleis tegen dit park aan is rond 1795 gebouwd voor de latere tsaar Aleksandr I. Voor dit sobere ontwerp in classicistische stijl van de architect Quarenghi heeft Jekaterina in haar laatste jaren nog opdracht gegeven. Het was bedoeld voor haar favoriete kleinzoon Aleksandr. Na hem werd het paleis bij traditie de woning van de kroonprins. De laatste tsaar Nikolaj II was na 1900 de meest frequente bezoeker ervan.

Nabij het paleis is een kerk en een lyceum, waar ook Poesjkin leerling is geweest. Hierin is nu een klein museum aan deze opzienbarende leerling gewijd.

Pavlovsk

4 km verderop in Poesjkin ligt het paleis Pavlovsk, dat Jekaterina II na 1782 voor haar zoon, de latere tsaar Pavl I, liet bouwen. Het classicistische paleis heeft een halfronde gevel in bij de bouwstijl horende kleuren geel en wit. Het centrale deel wordt gedragen door vier Korinthische zuilen en bekroond met een koepel. Het interieur is vol motieven uit de klassieke oudheid. Daarmee in contrast is de Oorlogszaal, typerend voor Pavl, vol met vergulde militaire artikelen. De woonverblijven van de tsaristische familie bevinden zich in de noordelijke vleugel. In de zuidelijke vleugel is een afdeling met schilderijen en de Troonzaal, eigenlijk de eetkamer met een servies van 600 items. De Ridderhal hier was bedoeld als ontvangstzaal voor de Johannieter Ridders, die rond 1800 in Rusland hun toevlucht hadden gezocht.

Natuurpark

Het park achter het paleis is door Cameron aangelegd rond de Slavianski rivier. Het evenaart dat van Jekaterina's paleis in verscheidenheid met zijn vele waterlopen, meertjes, standbeelden, tempels en statige brede lanen. Tot de vele paviljoens behoren een badhuis en een volière. Vanwege de vroege dood van Pavl heeft zijn vrouw Maria hier tientallen jaren gewoond, waarvan de helft met haar dochter Anna, de latere vrouw van de Nederlandse koning Willem II. Te bereiken met marsjroetka 299 vanaf Moskovskaja station.

10 prachtige bestemmingen in Poesjkin en Rusland