Tanzania

Swipe

Geld wisselen

De euro wordt overal geaccepteerd en is eenvoudig te wisselen. In een aantal gevallen, zoals de toegang tot parken, wordt de prijs nog steeds aangegeven in USD, men accepteert euro's die echter worden omgezet naar USD, de koers is vaak ongunstig. Een aantal parken kent een elektronisch betalingssysteem, u kunt gebruik maken van een gangbare creditcard.

Bij banken en in de meeste hotels kunt u geld wisselen. U krijgt Tanzaniaanse shillingen. Als u travellercheques aanbiedt dan kan men u vragen naar het aankoopbewijs ervan, meenemen dus. Let erop dat het wisselen van coupures van minder dan 50 euro of 50 USD de wisselkoers onvoordeliger kan zijn. De koers voor de travellercheques is altijd onvoordeliger dan die voor cash.

In de grotere plaatsen vindt u officiële wisselkantoren, ‘bureau de change’, meestal tevens aangegeven als: Forex (foreign exchange). U kunt hier tegen een redelijke koers geld wisselen. U dient een identificatie te overleggen en soms vraagt men zelfs naar uw vliegticket.

Er bestaat ook straathandel en er is zelfs een zwarte markt voor het wisselen van geld. Niet doen!

Kijk voor de actuele wisselkoers bij www.wisselkoers.nl.

Kijk ook bij Travellercheques.

Geld wisselen kan prijzig zijn

Het was een aardige man! Hij sprak ons beleefd aan alvorens te informeren of we soms wat geld wilden wisselen. Nu waren we inderdaad zo goed als door onze shillingen heen en de man bood ons een iets betere koers dan de bank. Niet veel, maar dat maakte ons niet uit. We vroegen hem om 100 dollar voor ons te wisselen. Geen probleem, en dus kregen wij onze shillingen en hij zijn 100-dollarbiljet. Natellen, het geld klopt als een bus. Beleefd vraagt hij ons of we soms kleinere coupures hebben. Zijn Tanzaniaanse geld komt van verschillende opdrachtgevers en die moet hij nu hun deel in dollars terugbetalen. Helaas voor hem, dat hebben we niet, dus de man heeft nu een probleempje. Of we even willen wachten, een stukje verderop zit een zaak waar hij waarschijnlijk het biljet kan wisselen. We hebben onze shillingen dus wat kan er gebeuren. Als het niet te lang duurt… Nee, het is zo gebeurd en inderdaad is de man razend snel weer terug. Het lukt hem niet om het biljet te wisselen. Kunnen we soms over een uurtje nog even langskomen, dan kan hij ervoor zorgen dat hij 100 dollar in Tanzaniaans geld van één opdrachtgever heeft.

We willen toch nog wat winkelen en doen de man een plezier. Wij krijgen de 100 dollar, hij z’n shillingen. Hij telt ze na en zegt over een uur op dezelfde plaats te zijn. We zwaaien hem uit en bekijken wat winkels, slenteren over de markt en gaan terug naar de plaats van de afspraak. De man in kwestie is er nog niet, we gaan in de schaduw zitten, hij zal zo wel komen. Na een kwartier is hij er nog steeds niet en we moeten echt shillingen hebben. Dan maar naar de bank, want als die straks gesloten is hebben wij een probleem. De bank is vlakbij en we worden zoals gebruikelijk vriendelijk en efficiënt geholpen. We zullen het echter zonder shillingen moeten doen. Het 100-dollarbiljet is zo vals als vals maar zijn kan. ‘Made in Taiwan’ vertelt de vriendelijke baliebediende ons. De man hebben we natuurlijk nooit meer gezien. 

Het gaat er ook wel eens agressiever aan toe. Ga nooit met mensen mee die u een hoge wisselkoers aanbieden, maar u ergens anders willen uitbetalen omdat de politie op hen let. Geef nooit geld uit handen voordat u er zeker van bent dat u de juiste hoeveelheid shillingen in ontvangst genomen hebt. Tel altijd zélf na en laat u niet opjagen als er een tweede man komt met de mededeling: ‘de politie komt eraan’. Houd uw geld en geef het Tanzaniaanse geld terug.

Er zijn officiële wisselaars op straat, maar die geven u dezelfde koers als die welke u krijgt in het (meestal nabijgelegen) bureau de change. Een hogere koers betekent in de meeste gevallen: geld kwijt!

10 prachtige bestemmingen in Tanzania