De keuken

Oude maïsmolen op Tenerife
Oude maïsmolen op Tenerife

De traditioneel Canarische keuken is voedzaam, eenvoudig en gezond (als je er maar niet te veel van eet, want calorierijk is het eten ook). De eilandbewoners waren lang verstoken van import uit het buitenland en moesten het dus doen met wat het eiland te bieden had.

Gofio, een meel van maïs, gerst of tarwe, was eeuwenlang het basisvoedsel op de eilanden en is nog steeds onderdeel van de typisch Canarische keuken. Het meel is van geroosterde korrels en is dus, aangemaakt met water, zo geschikt voor consumptie. Het wordt overal voor gebruikt: als ontbijt, bindmiddel voor soepen en stoofpotten en als bijgerecht.

Groentes werden altijd volop gekweekt en vormen een goede basis voor een stevige groentesoep waaraan kikkererwten en maïs worden toegevoegd, potaje canario. Eenpansgerechten, soepen en stamppotten (sopa's en puchero's) zijn populair in de traditionele Canarische keuken: potaje de berros, een stamppot met o.a. aardappel, waterkers, pompoen, spek en maïs, sopa de garbanza van kikkerkerwten en rancho canario met kikkererwten, groente en vlees. Klassiek bijgerecht, nog steeds op tafel te vinden (zelfs in de meeste toeristische restaurants) is papas arrugadas, kleine, bijna zwarte aardappeltjes in de schil in sterk gezouten water gekookt (waardoor een zoutkorst ontstaat) en geserveerd met mojo rojo, scherpe rode saus op basis van olie, rode pepers en knoflook of mojo verde op basis van groene pepers en peterselie en koriander.

Lange tijd was vlees grote luxe, maar als er vlees gegeten werd, en nu nog wordt, is het konijn (conejo), geit (baifo of cabrito), lam (cordero) en varken. Vis is een steeds grotere rol gaan spelen in de Canarische keuken, de zee rondom heeft genoeg te bieden, alhoewel de vissers steeds meer uitwijken naar de Afrikaanse kust. Veelvoorkomende vissoorten en schaal- en schelpdieren op tafel zijn: tandbaars (cherne), papegaaienvis (vieja), zeetong (lenguado), tonijn (atun), zeeaal (morena), zeebrasem (sama), garnalen (gambas) en inktvis (pulpo en choco), meestal op de plaat gebakken, a la plancha, of verwerkt in stoofschotels en vissoepen.

De zee is ook rijk aan haringsoorten, de bekendste is de makreel (chicharro), een naam die men ook als bijnaam voor de inwoners van Santa Cruz gebruikt. De paella, het populaire rijstgerecht van het vasteland, is op de eilanden ook bekend, zij het in een Canarische variant: een mengvorm tussen de valencina en de marinera, dus met zowel kip en konijn als mosselen en garnalen.

Net als tapas, kleine borrelhapjes, genoemd naar hun functie (tapa), het afdekken van een glas wijn, sherry of een borrel. Inmiddels zijn tapas ook op de Canarische eilanden ingeburgerd. Als dessert kiezen de Canario's voor flan, de bekende caramelpudding, bienmesabe, een zoetigheid met honing en amandel, geflambeerde bananen of talloze andere zoetigheden.

De maaltijd wordt vergezeld van (lokaal gebrouwen) bier (cerveza Dorada), lokale wijn en water en afgesloten met een klein kopje koffie (espresso, café solo, of eentje met een beetje melk, café cortado). De mannen steken hier vaak een Canarische sigaar bij op.

Andere onderwerpen

  • De mensen op Tenerife

    Gastvrije barman in Tenerife drinkt een drankje met een toerist
    De bewoners van de Canarische eilanden heten Canario's, specifiek van Tenerife heten ze Tinerfeños. Oorspronkelijk werd het eiland bewoond door de Guanchen, een...
  • De naam Tenerife

    Berg de Teide op Tenerife
    Over de naam Tenerife doen een paar verhalen de ronde. Bij zeevaarders was het eiland in oude tijden bekend onder de naam Nivaria vanwege de grote besneeuwde...
  • De onderwaterwereld

    Walvissen aan de kust van Tenerife
    In de zeeën rond de archipel leven veel vissen; het voedselrijke water, de plantengroei op de zeebodem en het samenkomen van diverse zeestromen (van Afrika tot...
  • Fauna

    Het eiland Tenerife is rijk aan vogelsoorten
    De dierenwereld op de vaste bodem van Tenerife is minder rijk en gevarieerd als die van bomen, planten en bloemen. Wel opmerkelijk zijn de inheemse vogelsoorten...
  • Flora

    Paradijsvogelbloem
    Het landschap van Tenerife is bijzonder afwisselend. Voor natuurliefhebbers is Tenerife de hemel op aarde, alhoewel volgens velen 'de hel', de troosteloze...
  • Klimaat

    Een zonovergoten strand op Tenerife.
    Tenerife is gezegend met een subtropisch klimaat. In de winter, hartje februari, is het er gemiddeld 18,2º C en in de zomer 25º C. Dankzij de noordoostpassaat...
  • Landschap

    Het prachtige landschap van Tenerife
    Het landschap van Tenerife is veel kaler dan pakweg vijf eeuwen geleden. Het eiland werd in hoog tempo ontbost, de grond werd eerst gebruikt voor...