District Bregenz

Swipe

Bregenz

Bregenz is van oorsprong een Romeinse nederzetting, aan de oever van de Bodensee bij het begin van onze jaartelling als Brigantium door keizer Tiberius gesticht. De plaats werd veroverd op de Kelten die er al woonden, waarschijnlijk als opvolgers van Illyriërs.

De stad, gelegen op een hoogte van 429 meter, is snel bekeken, het heeft slechts een klein centrum en ook het totaal aantal inwoners is gering: nauwelijks 30.000. Dat wil niet zeggen dat het middeleeuwse centrum niet bezocht zou moeten worden. De 13e eeuwse stadspoort met valhek en wapenschilden brengt je op de Martinsplatz. Je vindt er de Martinskapelle met 14e eeuwse fresco’s en de Martinsturm uit de 16e eeuw met de grote uivormige ‘Zwiebelkuppel’ (de grootste van Europa), die je kunt beklimmen via een houten trap die zich aan de buitenkant van de toren bevindt. Aan de andere kant van de Martinsturm, in de Epona Strasse, bevindt zich het uit de 17e eeuw daterende Alte Rathaus. De gevel werd in de 19e eeuw in de huidige staat gerestaureerd.
Via het fotogenieke Ehregutaplatz en de Thalbachgasse kom je bij de St.Gallus parochiekerk. Deze kerk komt al voor in geschriften uit 1097. Brand verwoestte de kerk diverse malen, maar steeds herbouwde men hem in een aangepaste stijl. De toren bijvoorbeeld is van oorsprong romaans, werd gotisch herbouwd en weer later barok afgebouwd. Alsof dat nog niet genoeg is: in de kerk bevinden zich vele zaken in rococostijl. Beklim de toren en het wordt duidelijk dat de stad ooit op een heuvel gebouwd werd en waarom de Bregenzers onderscheid maken tussen een hoog en een laag stadsdeel. Je kunt goed zien dat vele huizen deel uitmaakten van de verdedigingswerken die de stad moesten beschermen.
Geef ook buiten je ogen goed de kost, er zijn tal van leuke gevels, portieken en erkers te bewonderen. Als je terugwandelt en rechts aanhoudt dan bereik je via de Martinsplatz, de Maurachgasse en de Deuringer Strasse de Kornmarkt. Aan je rechterhand zie je het nieuwe Rathaus. Als je de markt bent overgestoken kom je bij het Vorarlberger Landesmuseum. Het streekmuseum toont de resultaten van opgravingen, je vindt er oude wapens en tal van siervoorwerpen, zowel van hout als van metaal. Natuurlijk ook klederdrachten en verder alles wat met de geschiedenis van Vorarlberg te maken heeft.
Als je nu oversteekt naar de Bodensee dan zie je links de constructies al van de grote Seebühne, het op het water van het meer gebouwde podium waar de beroemde Bregenzer Festspiele gehouden worden. Al meer dan vijftig jaar treden er in juli en augustus befaamde orkesten en solisten op tegen een decor dat altijd weer extra bewondering wekt. De grote tribunes bieden plaats aan bijna 7.000 personen. Jaarlijks bezoeken ongeveer 200.000 mensen de Festspiele.


Je hebt al een stuk van de prachtige boulevard gezien, de zogenaamde Seeanlagen. Bomen, bloemen en struiken zorgen voor een fraai decor, bankjes nodigen de vermoeide wandelaar uit om plaats te nemen en de wereld aan zich voorbij te laten trekken. Behalve flanerende wandelaars, zal het opvallen dat ook veel skaters en boarders van de geasfalteerde paden gebruik maken.


Achter het station kun je op een rondvaartboot stappen voor een tochtje op de Bodensee. Als je het strand en de haven voorbijloopt dan kom je bij de Pfänderbahn (rechtsaf via Am Steinenbruch) in de Steinbruchgasse waarmee je de top van de Pfänder op een hoogte van 1064 meter kunt bereiken. Je hebt daar een fraai uitzicht over de Alpen en je kunt er prachtig wandelen.

10 prachtige bestemmingen in Bregenz en Tirol en Vorarlberg