Ayvalik

Swipe

Ayvalik

Ayvalik ligt op 187 km ten zuiden van Çannakale. Behalve van de visserij en de olijventeelt leven de bewoners vooral van de toeristen, die door de vele stranden gelokt worden. Eigenlijk staan de meeste hotels iets buiten Ayvalik, in Camlik en Orta Çamlik (3 km) en in Sarimsakli (8 km. Verbinding o.a. met gemeentebussen).  Ayvalık is een klein stadje in de provincie Balıkesir. Het ligt aan de noordwestelijke kust van de Egeïsche Zee. Het wordt omringd door de archipel van de Ayvalık eilanden en door een smal schiereiland in het zuiden. Dit schiereiland noemt men het Hakkıbey schiereiland.

Bezienswaardigheden Ayvalik

In Ayvalik zelf is de Çarmalik Camii een bezoekje waard. De meeste moskeeën waren eerst Grieks Orthodoxe kerken. De stad is nog niet oud; nog geen vier eeuwen geleden waren het de Grieken die zich hier vestigden. In 1923 werden ze eruit gegooid.

De hotels in het stadje zelf zijn goedkoper dan die langs de kust. In de zomer kan het behoorlijk druk worden. Restaurants zijn er in overvloed aan de Talat Paşa Caddesi, die de Inönüá Caddesi kruist. Er gaan (relatief prijzige) boten naar Mytilini op Lesbos, tussen april en oktober gaan ze dagelijks, behalve op zondag. Het busstation ligt een 1,5 km ten noorden van het centrum en is met stadsbussen bereikbaar. De verbindingen met Izmir, Balikeşir en het noorden zijn vrij goed - althans, tot aan de grote weg, voor hen die er naartoe willen (5,5 km van het busstation). Wie naar Bergama wil, kan het beste 's morgens gaan.

De omgeving van Ayvalik

De nabije omgeving van het stadje onderscheidt zich door de vele dennenbossen en de olijfgaarden. Ali Bey Adasi is een eilandje voor de kust, dat door middel van een brug met het vasteland verbonden is, maar waar ook boten heen gaan. Er staan vooral veel visrestaurantjes...
Dikili ligt ongeveer 42 km ten zuiden van Ayvalik. Sinds de bouw van een haven voor de grote toeristenschepen is de ontwikkeling van dit vissersplaatsje in een stroomversnelling gekomen. De hotels en restaurants schieten als paddestoelen uit de grond.

10 prachtige bestemmingen in Ayvalik en Turkije