District Bludenz

Swipe

Bludenz

Gelegen op een kruispunt van wegen is Bludenz (588 m) door de eeuwen heen een economisch belangrijke plaats geweest. De oude weg die de postkoets volgde naar het Klostertal vormt een van de toegangen tot het Groot Walsertal, je kunt het Silbertal in waar de vroegere inwoners van Bludenz welvaart aan ontleenden en het landbouwgebied van het Brandnertal. Dit alles heeft ertoe bijgedragen dat Bludenz tot de welvarendste steden van Vorarlberg behoorde. De geschiedenis gaat terug tot de 8e eeuw, toen het als Pludono in de geschriften opdook.

Tussen 1222 en 1245 bouwden de graven van Werdenberg kasteel Gayenhofen, waarmee de veiligheid van de inwoners niet alleen beter gewaarborgd werden, Bludenz verwierf hierdoor, in de tweede helft van de 13e eeuw, ook stadsrechten. In 1396 kwam het in handen van hertog Albrecht III, vanaf 1418 zetelde er een gerechtshof. Het kasteel werd diverse malen verwoest, maar ook steeds weer opgebouwd, de laatste  renovatie vond plaats in de jaren 1960.

De welvaart die de ontwikkeling van de industrie met zich meebracht is, als je door de oude binnenstad wandelt, nog wel terug te vinden, met name in de Werdenberger Strasse. Je kunt er ook de restanten van de vroegere verdedigingswerken zien, zoals de Obere Tor. Je vindt er het Heimatmuseum, de moderne Heiligkreuzkirche en het 17e eeuwse kapucinerkloster. Het in de Peter Strasse gelegen dominicanenklooster is nog steeds als zodanig in gebruik.

Die Grafen von Werdenberg erbauten zwischen 1222 und 1245 als Mittelpunkt der gräflich-werdenbergisch-heiligenbergischen Herrschaft bzw. der Herrschaft Bludenz eine Burganlage. Damit war auch Bludenz neben Bregenz und Feldkirch im Mittelalter eine befestigte Stadt in Vorarlberg.

Vanuit Bludenz kun je via Bürs het Brandnertal in, het dal behoort tot de fraaiste dalen in de Alpen met een zeer grote reputatie op het gebied van het (kindvriendelijke!) toerisme. Aan het einde van het dal ligt de mooie Lünersee, een prachtig wandelgebied met uitzicht op onder andere de Schesaplana gletsjer.

In zuidoostelijke richting kun je, vanuit Bludenz, kiezen voor het Klostertal in de richting van het Arlberggebied (weg S16), je kunt ook kiezen voor Montafon aan het eind waarvan je de Silvretta Hochalpenstrasse bereikt (weg 188).

10 prachtige bestemmingen in Bludenz en Tirol en Vorarlberg