District Bludenz

Swipe

Het Rellstal


Vanuit Vandans, nabij de Golmerbahn, het gemeentehuis of het station, kun je op de 'wandelbus' stappen om een bezoek te brengen aan het wondermooie Rellstal. De bus brengt je bij het Alpengasthof Rellstal. Vandaar ligt de bergwereld voor je open. Vele wandelpaden brengen je verder in dit unieke en beschermde natuurgebied tot op een hoogte van ongeveer 1500 meter. Het skigebied Golm (niet altijd bereikbaar) wordt ook wel 'de eerste berg in Montafon' genoemd. In de omgeving wordt een uitgebreid programma, zowel voor de zomer als voor de winter aangeboden voor iedereen die dit nauwelijks ontdekte stukje Oostenrijk beter wil leren kennen.


Even voorbij Vandans ligt Tschagguns dat samen met het weer wat verderop gelegen Schruns de belangrijkste toeristenplaatsen zijn. Aan alles kun je zien dat dit een belangrijk landbouw- en vooral veeteeltgebied is. Dat is altijd zo geweest, het wordt ook getoond in het stadswapen van Schruns (700 m) waarin een stier is afgebeeld. De veemarkt van Schruns was in vroeger dagen van grote betekenis voor de stad.
Het streekmuseum van de stad tegenover de parochiekerk, toont (in het vroegere gerechtsgebouw uit de 15e eeuw) allerlei zaken die met Schruns en omgeving te maken hebben. Diverse kamers zijn ingericht zoals de betere stand dat in vroeger dagen deed. Er is ook een klaslokaal in het gebouw ondergebracht en er hoeven alleen nog maar kinderen in klederdracht in te gaan zitten om je enkele eeuwen terug in de tijd te wanen.


Vanuit Schruns kun je naar het hoger gelegen Bartholomäberg (1087 m), ook al zo’n aardig dorpje met een toegevoegde waarde: op tal van punten heb je een prachtig uitzicht over Montafon. De barokke parochie- en bedevaartkerk gewijd aan St. Bartholomäus uit 1743 is vermaard om zijn inrichting en akoestiek.

Het Silbertal eindigt bij Schruns. De naam ervan heeft alles met de economische historie ervan te maken. Meer dan 1000 jaar werd in deze streek zilver, koper en ijzer gedolven. Het gelijknamige dorp is gelegen op een hoogte van 889 meter van waaruit je Kristberg, een skigebied dat zich vooral op gezinsvakanties toelegt, eenvoudig kunt breiken. Belangrijke bezienswaardigheid is de uit 1400 stammende gotische St. Agatha bergkapel (ook wel Kristbergkirche genoemd), de oudste kerk van Montafon. Ook het Bergbaumuseum Silbertal is een bezoek waard. Het zal duidelijk zijn dat er vroeger mijnen in het gebied waren. Veel daarvan kun je terugvinden langs het Silberpfad. Rustzoekers mogen graag in het natuurgebied Natura 2000 vertoeven. Het dal is een ideaal gebied voor wandelaars en mountainbikers, er wordt in alle seizoenen uitgebreid aandacht besteed aan het verblijf van gezinnen met kinderen.

Je kunt het nog hogerop zoeken: vanuit Schruns kun je, met gebruikmaking van de bergbaan, de Senigrat bereiken op een hoogte van 2250 meter. Vanaf dit punt is een aantal wandelingen uitgezet. Het meest bekend is de 3-meren wandeling over een afstand van bijna 6 kilometer, onder andere naar het stuwmeer bij de Hochjoch. Vandaar uit kun je met een andere cabine in twee etappes naar de Kapelalpe, vanwaar je met een stoeltjeslift weer terug kunt keren naar het bergstation van de Senegrat.


Tussen Schruns en Partenen ligt het dorp St. Gallenkirch (900 m). De barokke parochiekerk, in 1307 aanvankelijk als kapel gebouwd en in 1474 als kerk aan St. Gallus gewijd, is een bezoek waard, de preekstoel, de altaren, het orgel, het stucwerk aan het plafond en de fresco’s zijn van een bijzondere schoonheid.

Iets verderop ligt Gaschurn (gemiddeld 1000 m), vooral geliefd bij de mensen die het hooggebergte in willen. De boerderijen zijn er oud en authentiek, de omgeving straalt rust uit. In 1873 werd in dit gebied de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de alpenverenigingen van Oostenrijk en Duitsland waardoor de grootste alpenvereniging ter wereld een feit werd. Dat Gaschurn zich vooral op de bergbeklimming toelegt moge blijken uit het feit dat de actieve bergsportvereniging beginnende bergbeklimmers opleidt en daarvoor de beschikking heeft over een 'klettergarten’ een klimmuur en en klimtoren.


Het belang van het toerisme voor het gebied wordt nog eens onderstreept door het Touristmuseum in Partenen (1050 m). Aan de hand van foto’s, gereedschappen die door de eeuwen heen op de boerderijen werden gebruikt en tal van (berg)sportartikelen wordt de ontwikkeling en het belang van het toerisme uitgelegd. Met gebruikmaking van de Vermuntbahn kun je een hoogte van 1730 meter bereiken en vandaar mooie wandelingen maken. ’s Winters is het een vermaard skigebied.
Als je in de buurt van Partenen bent dan kun je, van eind juni tot medio oktober, een bezoek brengen aan de ‘waterwereld avontuurmijnen van Vermunt’ (Wassererlebnisstollen Vermunt). Op speelse wijze worden allerlei zaken uit de doeken gedaan die met water en gesteente te maken hebben. Ook voor kinderen een leuk uitstapje. Warm aankleden! De Vermuntbahn begint in Partenen en eindigt direct bij de ingang van de attractie. In de toekomst kun je nog hogerop, de liften naar het in aanbouw zijnde Obervermuntwerkes II. Tot aan het gereedkomen daarvan (waarschijnlijk 2017) worden de liften uitsluitend voor het transport van bouwmaterialen gebruikt. Het bergstation is ook het uitgangspunt voor een bijzondere uitdaging voor mountainbikers. De mountainbike-Höhentour, ook wel de Silvretta-Bike-Safari genoemd, brengt je via de Vermuntsee en de de Silvretta Hochalpenstrasse naar de Bielerhöhe.

10 prachtige bestemmingen in Het Rellstal en Tirol en Vorarlberg