District Dornbirn

Swipe

Lustenau


Vast staat dat er reeds in 2000 v.Chr. een nederzetting in de buurt was. Het duurde echter nog meer dan 2500 jaar voordat de eerste tekenen van het huidige Lustenau (404 m) zichtbaar werden. In een oorkonde uit 887, opgesteld door keizer Karel III die er twee maanden verbleef, is voor het eerst sprake van Lustenouua. De strategische ligging aan de Rijn zorgde ervoor dat de gemeente al in de 15e eeuw tot grote bloei kwam. Men had het recht om tol te heffen van ieder die het plaatsje passeerde, over land of over water. Het was ook veel groter dan heden ten dage. Belangrijke stukken land die vroeger onder het bestuur van Lustenau vielen behoren nu tot Zwitserland, waar het plaatsje zelf vroeger overigens ook toe behoorde. Pas na de Napoleontische tijd, in 1830, kwam Lustenau bij Vorarlberg. 


De Rijn bracht niet alleen welvaart, overstromingen zorgden regelmatig voor schade en vernielingen. Ook in het achterland, waar grote stukken grond dan onder water kwamen te staan. Daar kun je nog wel iets van terug zien als je naar Hohenhems rijdt. In de eerste zomermaanden veranderen de landerijen daar een een geweldige bloemenzee. Helaas was men niet in staat om elektriciteit met behulp van het water op te wekken en terwijl grote delen van Oostenrijk in hoog tempo werden geïndustrialiseerd dankzij waterkracht, lukte het niet om Lustenau mee te laten profiteren van de nieuwe welvaart. 


Lustenau is een Marktgemeinde, de grootste in zijn soort in Oostenrijk. In 1902 verleende keizer Franz Josef marktrechten aan Lustenau. Daardoor kreeg de stad een geweldige economische impuls en kon de textielindustrie zich op een bijzondere wijze ontplooien. In Lustenau schoten kleine textielfabrieken (stickereien) als paddestoelen uit de grond. Het resultaat van al die inspanningen vind je terug in de vele winkeltjes die talrijke textielproducten aanbieden. Als je een goed beeld wilt hebben over de ontwikkeling van de textielindustrie dan moet je het Stickereimuseum bezoeken. 


Nog steeds wordt de markt van Lustenau als een van de belangrijkste in de wijde omgeving aangemerkt.


District Dornbirn

10 prachtige bestemmingen in Lustenau en Tirol en Vorarlberg