District Kitzbühel

Swipe

Het Brixental

Komend vanuit Kitzbühel (Leukental) kun je eenvoudig het Brixental inrijden. Via Kirchberg, Brixen (im Thale) en Westendorf kom je dan, na het passeren van Hopfgarten en het gebied van de Hohe Salve, via Wörgl weer in het Inntal uit. Je hebt nu een gebied doorkruist dat jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht wordt, een meer dan attractief gebied zowel in de zomer als in de winter.

Vanuit diverse plaatsen in het Brixental kun je het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental eenvoudig bereiken. Je beschikt dan over 280 kilometer piste, bereikbaar via meer dan 90 liften en kabelbanen. Honger en dorst kunnen gestild worden in bijna 80 berg- en après-skihutten.

Vele banen en hutten zijn ook in de zomer geopend voor de vele wandelaars die het gebied in een wat rustiger tempo willen bekijken.

Kirchberg in Tirol
Temidden van enorme bergen ligt het dorp Kirchberg i. T. (837 m) op loopafstand van Kitzbühel en Brixen. Hoewel het er dichtbij gelegen is, maakt het dorp geen deel uit van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixen, maar van het skigebied Kitzbühel. Vanuit het dorp, dat een eigen skischool en oefenweiden heeft, kun je met de bus beide skigebieden evenwel gemakkelijk bereiken. Bovendien is er een gondellift tussen Kirchberg en het nabijgelegen Aschau die je direct op de pistes die behoren bij het skigebied SkiWelt Wilder Kaiser – Brixen zet.

De naam van Kirchberg zegt alles over de oorsprong ervan. In de 13e eeuw werd er een 'Kirche am Berg' gebouwd die nog steeds dominant boven het dorp uittorent. De legende zegt dat de kerk oorspronkelijk in het dorp gebouwd werd. Het dak was toen met riet gedekt. Duiven waren er verantwoordelijk voor dat er stukjes van het dak overgebracht werden naar de nabijgelegen hoogte. De parochianen zagen daarin een teken van God en besloten de kerk op de heuvel te herbouwen. Door de eeuwen heen bleef het de parochiekerk van het dorp, in 1426 gewijd aan St. Michael. Later werd de kerk opnieuw gewijd, dit keer aan St. Ulrich von Augsburg.

De geschiedenis van het dorp gaat nog veel verder terug. Opgravingen hebben aangetoond dat er reeds rond 1000 v.Chr. mensen in de omgeving woonden. Waarschijnlijk afkomstig van hetzelfde Illyrische volk dat zich overal in de omgeving had gevestigd op zoek naar kopererts. Ze vonden er echter ook andere delfstoffen namelijk pyriet en chalopyriet, grondstoffen voor ijzer, zwavel en koper. Kirchberg bleef tot aan het begin van de 18e eeuw een belangrijke mijnbouwstreek maar verarmde, na de uitputting van de mijnen, in hoog tempo.

Pas na de aanleg van de spoorlijn in 1875 herstelde het zich weer door de opkomst van het toerisme, voornamelijk in de winter. Tegenwoordig wordt Kirchberg tot de vijf belangrijkste wintersportgebieden van Oostenrijk gerekend.

Brixen im Thale
Als je van klederdrachten en folklore houdt dan moet je op de 2e donderdag na pinksteren (Sacramentsdag) in Brixen i. T. (794 m) zijn. Aan de achterzijde van de kerk om precies te zijn. Je zult de twee torens van het monumentale gebouw niet kunnen missen. De Dekanatskirche werd gebouwd op de plaats waar al in 790 een kerk stond. In 1165 werd de herbouwde kerk gewijd als parochiekerk aan St. Martinus. De laatste restauratie dateert uit 1797.

Daar start om 13.00 uur de Antlassritt, een processie te paard waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1648. Het herinnert aan het einde van de 30-jarige oorlog toen de Zweedse troepen uit het dal werden verjaagd. Doel van de processie is de Schwedenkapelle in het nabijgelegen Kirchberg waar de nodige festiviteiten plaatsvinden. De inwoners van Brixen kleden zich traditioneel: de mannen in het zwart, de vrouwen in hun prachtige klederdracht, meisjes in het wit en de jongens veelal in Tiroler dracht. De pocessie wordt begeleid door de muziekkapel en degenen die niet te paard zitten, volgen te voet. Na terugkeer in Brixen gaat het feest door tot in de kleine uurtjes.

Dat is maar één dag uit het jaar. Brixen heeft nog veel meer te bieden. Het ligt in het midden van het Brixental dus je kunt eenvoudig alle kanten op. De meeste afstanden tussen de nabijgelegen dorpen (Kirchberg en Westendorf) zijn via goede wegen door het dal te voet bereikbaar. Kabelbanen brengen je in alle richtingen omhoog en daar zijn dan ook mooie wandelingen uitgezet, bijna altijd met uitzicht op een imposante bergwereld met als toppunt de Hohe Salve, 1828 meter hoog.

In de winter is Brixen het middelpunt van alle denkbare wintersport activiteiten die niet alleen in Brixen georganiseerd worden maar die vaak deel uitmaken van een veel groter geheel: SkiWelt Wilder Kaiser – Brixen.

De geschiedenis van het dorp wijkt nauwelijks af van die van de omliggende plaatsen in het Brixental. Toch is een opmerkelijk feit te melden. Tijdens opgravingen werd een puntgave Keltische bijl aangetroffen. Deze bijzondere vondst werd opgenomen in het wapen van Brixen.

Westendorf
Een van de meest geliefde plaatsen voor de Nederlandse vakantieganger is Westendorf (783 m). Soms valt het zelfs op als je iemand Duits hoort praten. Hotels adverteren met de mededeling 'wij spreken uw taal'. Westendorf staat bekend als een dorp met de uitbundigste après-ski. In de winter bepaald geen oord voor rustzoekers, waar je ook bent in het centrum: overal hoor je de bekende skihits. Het heeft allemaal plaats op en rond het dorpsplein waar de St. Nikolauskirche een dominante rol opeist. Een vroeger exemplaar werd reeds in de 12e eeuw gewijd aan de bisschop van Myra, dezelfde die wij kennen als: Sinterklaas.

's Zomers gaat het er een stuk rustiger aan toe en neemt de wandelaar de plaats in van de wintersporter. Je kunt vanuit het dorp met de kabelbaan hogerop en daar gaan wandelen langs goed aangegeven wandelwegen, maar je kunt ook vanuit het dorp de frostweg kiezen naar de Gamskogelhütte. Gedurende het voorseizoen verandert het dorp in een bloemenzee. Er wordt heel veel aandacht besteed door de inwoners om het dorp een mooi aanzicht te geven. Dat ze daarin slagen mag blijken door de uitverkiezing tot 'mooiste dorp van Europa'.

Hopfgarten
Algemeen wordt aangenomen dat Hopfgarten (622 m) in klimatologisch opzicht een van de beste plaatsen is om te verblijven aan de noordzijde van de Alpen. Dat heeft alles te maken met de ligging en de bescherming tegen koude door de omliggende bergen waarvan de Hohe Salve de belangrijkste is. Deze reus, met een hoogte van 1828 meter, wordt ook wel de 'huisberg' van Hopfgarten genoemd. Je kunt naar boven en/of naar beneden met gebruikmaking van een van de langste stoeltjesliftbanen van Europa. Deze werd al in 1949 in gebruik genomen en gold in die tijd bijna als een wereldwonder: hij overbrugt een afstand van iets minder dan 3 kilometer en kent een hoogteverschil van 900 meter. Als je je op de top van de berg nog niet vergaapt had aan de prachtige vergezichten dan kun je onderweg naar beneden nog eens nagenieten. Hoewel....... sommige mensen hebben even moeite na het instappen in de stoeltjeslift als je als het ware in een grote lege put kijkt, maar dat duurt maar een paar seconden.

Zowel in de zomer als in de winter mogen toeristen er graag hun tenten opslaan, maar in letterlijke zin geldt dat alleen voor de zomermaanden. In de winter moet je uitwijken naar de wintercamping in Brixen.

Itter
Het is weliswaar een heel klein dorpje, maar een groots doel voor de zomer en de winter. Op alle plaatjes van Itter (720 m) kom je het kasteel van Itter tegen waarvan niemand de hele geschiedenis kent. Pas in 1420 wordt het in een officieel geschrift genoemd. Evengoed: een plek om te bezoeken.

In de zomer vormt Itter een prachtig uitgangspunt voor wandel- en fietstochten. Het heeft een fraaie camping en een mooi gelegen verwarmd buitenzwembad. Het dorp staat in de zomer bekend als 'het rozendorp'. Het adembenemende uitzicht op het Inntal, de Kitzbüheler Alpen en de Wilder Kaiser krijg je er gratis bij.

Gedurende het winterseizoen verveelvoudigd het aantal inwoners van Itter. Het is een prima opstappunt voor lange skitochten in het gebied dat bekend staat als SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Je kunt er oneindig veel ski- en langlaufkilometers maken zonder terug te moeten naar je uitgangspunt. Men zegt dat Itter de langste afdaling kent van het gehele skigebied.

Als je wilt leren skiën dan moet je ook aan Itter denken. Zowel voor de beginnende skiër als langlaufer heeft het dorp uitgebreide voorzieningen op de heuvels in de omgeving. Wat misschien ook belangrijk is: kinderen zijn gek op de skischool in het dorp. Voor de wandelaars zijn goede, geruimde wandelwegen beschikbaar, dus ook voor de niet skiër is Itter in de winter een prima bestemming. Wil je iets dat tussen langlaufen en wandelen in ligt? Vanuit Itter worden wandeltochten georganiseerd op zogenaamde big foots.

10 prachtige bestemmingen in Het Brixental en Tirol en Vorarlberg