District Schwaz

Swipe

Het Zillertal

Het brede Zillertal is met een lengte van bijna 50 kilometer het langste zijdal van het Inntal. Het dal ontleent zijn naam aan de rivier Ziller die je tijdens je tocht door het dal vele malen te zien krijgt en diverse keren moet oversteken. Je hoeft overigens niet per se met de auto, in Jenbach kun je (tijdens het seizoen) op de Zillertalbahn stappen die je, met behulp van ouderwetse stoomkracht (dampfzug) helemaal aan het einde van het dal bij Mayrhofen brengt. Dagelijks wordt één rit uitgevoerd. De overige ritten worden uitgevoerd met bussen. Voor de trein heb je een apart kaartje nodig, je kunt geen gebruik maken van je buskaart.

Als je toch met auto gaat, verlaat dan de weg bij Stumm (wandel even de kerk in om het altaar te bewonderen) om via Kaltenbach de Zillertaler Höhenstrasse op te gaan. Je komt dan nabij Ramsau weer in het Zillertal. Voor chauffeurs met geen of weinig bergervaring is deze mooie rit overigens tamelijk moeilijk.

Je passeert achtereenvolgens Zell am Ziller en Hainzenberg. Beide dorpen hebben een kerk die je aandacht waard is, je vindt de Maria Rastkerk in Hainzenberg en de in 1772 gebouwde Pfarrkirche in Zell am Ziller. Bij de eerstgenoemde vallen de muurschilderingen het meest op, de laatstgenoemde heeft een prachtig plafond en let vooral op de gedraaide toren.

Mayrhofen (633 m) is het toeristische centrum van het Zillertal, wie heeft er nog nooit van gehoord? Dankzij de goede zorgen voor de toeristen werd Mayrhofen in 1969 tot ‘marktgemeinde’ verheven, in Oostenrijk een voorrecht dat stamt uit de oudheid en dat nog maar zelden wordt verleend. Mayrhofen is geen oude gemeente, diverse buurtschappen die nu tot het dorp behoren, zoals Brandberg, waren vroeger zelfstandig. Maar, toegegeven moet worden dat het een meer dan ideale plaats is om als uitgangspunt te dienen voor ski- en wandeltochten, afhankelijk van het seizoen. Als je op stap gaat vergeet dan vooral niet om een kijkje te nemen in het Tuxertal (bij Mayrhofen rechts aanhouden).

10 prachtige bestemmingen in Het Zillertal en Tirol en Vorarlberg