Achter de Victoria Lines

Swipe

Het schiereiland Qawra

Het schiereiland Qawra ligt aan de noordwestkust van het hoofdeiland Malta tussen Salina Bay en St. Paul’s Bay. De afgelopen decennia heeft het zich ontwikkeld tot Malta’s belangrijkste toeristencentrum. Het telt drie kernen. Van noord naar zuid: Qawra-dorp, Buġibba en San Pawl il-Baħar ofwel St. Paul’s Bay.

Qawra-dorp is een nieuw resort. De andere kernen zijn ontstaan vanuit vissersdorpjes. Tussen de nieuw opgetrokken appartementen en hotels staan de 17e- en 18e-eeuwse huizen er wat verloren bij. De hele kustlijn van het schiereiland is een aaneenschakeling van grote hotels, appartementen, villa’s, winkels, shoppingmalls, restaurants, bars en terrasjes.

Hoewel hier geen noemenswaardige stranden zijn, is het schiereiland toch bijzonder geschikt voor een gezinsvakantie. Het is er rustiger dan in Sliema, de accommodaties zijn recenter en dus moderner, er is meer laagbouw, en veel vakantiecomplexen beschikken over een zwembad of klein recreatiepark. Bovendien is de sfeer er meer ontspannen dan in Sliema.

Buġibba is het eigenlijke centrum van het schiereiland. Het heeft een gezellige, oude kern rond de Pjazza Tal Bajja ofwel Bay Square. Een prima plek is ook Islat Promenade waar zich in zuidelijke richting een zandstrand bevindt. Maar strandplezier bestaat in Buġibba hoofdzakelijk uit ‘rotsplezier’. De in zee uitlopende rotskust is betrekkelijk vlak en je kunt er veilig zwemmen of surfen. Langs de promenade kunnen ligstoelen en zonneschermen worden gehuurd.

Voor wie iets cultureels wil is het een idee de kustweg vanuit Buġibba naar het zuiden af te lopen of te rijden, naar het centrum van San Pawl il-Baħar. De parochiekerk van het dorp staat volgens de overlevering op de plaats waar zich rond Paulus een wonder voltrok nadat hij voor de kust van Malta schipbreuk had geleden.

Terwijl de schipbreukelingen zich rond een groot vuur hadden geschaard dat de eilandbewoners voor hen hadden aangelegd, pakte Paulus wat dorre takken op om op het vuur te werpen. Er bleek een adder tussen te zitten die zich in de hand van de apostel vastbeet. “En toen”, aldus de evangelist Lukas, “de inlanders het dier aan zijn hand zagen hangen, zeiden zij tot elkaar: ‘Deze man is zeker een moordenaar die de wraakgodin niet wil laten leven, nu hij aan de zee ontkomen is’. Maar hij schudde het dier af in het vuur zonder enig letsel te ondervinden; zij echter verwachtten, dat hij zou opzwellen of plotseling dood neervallen. Doch toen zij na lang wachten zagen, dat zich niets ongewoons bij hem voordeed, sloeg hun mening om en zeiden zij dat hij een god was.”

Verder naar het zuiden komt de kustweg o.a. uit bij de 17e-eeuwse Wignacourt Tower. Deze is in de jaren 60 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd en kan worden bezocht.

Over torens gesproken: helemaal op de punt van het schiereiland staat Qawra Tower. In de 18e eeuw bouwden de Maltezer ridders welgeteld 14 van deze wachttorens langs de kust van het eiland.

10 prachtige bestemmingen in Het schiereiland Qawra en Malta