Agadir, de Souss-vallei en de Anti-Atlas

Swipe

Agadir

Het oorspronkelijke Agadir in de vorm van een havenstad met een ommuurde kasba werd op 29 februari 1960 in een paar minuten volledig verwoest. Het land was toen nog maar vier jaar onafhankelijk en er ontstond een idee om een moderne stad als symbool van het moderne Marokko uit de grond te stampen.

Dat is aardig gelukt: naast het mooie, brede strand heeft Agadir vele goede hotels en fraaie woonwijken afgewisseld met parken en tuinen, wel allemaal in westerse stijl. Je hebt dus niet echt het idee in Marokko te zijn. Een verblijf van een paar dagen rust is aantrekkelijk naast de mooie excursies die er te maken zijn.

Ook het zachte klimaat is aangenaam, zelfs in januari kan het nog 20º C worden. ’s Morgens is er meestal mist. Het is na Marrakech de tweede toeristische stad.

Geschiedenis

Het zijn waarschijnlijk de Portugezen geweest die de stad in 1505 gesticht hebben, nadat ze er eerst alleen een fort bouwden en het later een garnizoensplaats werd. De havenfunctie werd steeds belangrijker. In 1541 veroverden de Saadiërs de stad die zij van belang vonden voor het verschepen van allerlei producten van de Saharahandel. De Souss-vallei was in de 17e eeuw in handen van een Amazigh (Berber)stam, maar werd later door de Alawieten onder leiding van Moulay Ismaïl veroverd. Sultan Sidi Mohammed ben Abdallah sloot de haven en verplaatste deze naar Essaouira.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog werd in 1911 de strategische positie van Agadir bevochten door de Fransen en de Duitsers. Toen de Fransen hier de macht in handen hadden rond 1930 probeerden ze de stad wat op te krikken.

In 1960 vond een zware aardbeving plaats. De gevolgen van de aardbeving waren dat er 15.000 doden vielen en de resterende 50.000 inwoners dakloos werden. Een massagraf voor de doden en een paar ruïnes op een heuvel, de Ancienne Talborjt, herinneren aan deze verschrikkelijke gebeurtenis in het verleden. De stad werd later weer opgebouwd. Ook de haven werd volledig nieuw ingericht en het is nu de belangrijkste visserijhaven vooral voor sardines. Marokko is de grootste exporteur van sardines in blik.

Als badplaats ontwikkelt Agadir zich nog steeds: er wordt een nieuwe luxueuze jachthaven gebouwd.

Stadswandeling en oriëntatie

De wandeling begint bij het ruim aangelegde Place de L’Esperance, waar de gemeentelijke markt in een betonnen gebouw gevestigd is. Daarna loop je de Avenue du Prince Sidi Mohammed in noordelijke richting in. Je passeert het gemeentehuis en het postkantoor. Sla bij de tweede straat, de Avenue du Prince Moulay Abdallah, rechtsaf en loop daarna linksaf de Avenue du 29 Fevrier in. Daar staat de strak gevormde Mohammed V moskee. Als je deze straat verder uitloopt, en linksaf slaat, kom je bij de Place Lahsen Tamri. Dit gezellige plein met budgethotels en restaurants in blauwwitte architectuur is het hart van de Nouveau Talborjt wijk. Deze wijk is ook het zakencentrum van Agadir.

Via de Rue El Manseur en aan het einde linksaf de Rue Tarfaya kom je bij de Jardin de Olhão, een rustig park dat in 1922 aangelegd werd. Het park is genoemd naar de Portugese stad Olhão waarmee Agadir samenwerkt. Loop de Rue Tarfaya uit en sla rechtsaf de Avenue President Kennedy in. Vóór de kruising met de Avenue des Forces Armées Royales is de ingang van het kleine Musee du Memoir Agadir, dat over de aardbeving van 1960 gaat. Je ziet foto’s van Agadir voor en na de aardbeving. De openingstijden zijn: van di. t/m za. van 9.00-12.30/15.00-19.00 uur. De entree is 20 dh.

Bij het kruispunt ga je linksaf en loop je de Avenue des Forces Armées Royales uit. Je passeert de nieuwe moskee. Bij de Boulevard Hassan II ga je linksaf richting de Place de L’Esperance. Je passeert de Vallée des Oiseaux, waar een avifauna met exotische vogels is en een kleine dierentuin met berbermakaken en mouflons. De openingstijden zijn: van 9.30-12.30/14.30-19.00 uur. De entree is 5 dh voor volwassenen en 3 dh voor kinderen.

Andere bezienswaardigheden in Agadir

De allerbelangrijkste bezienswaardigheid is voor veel mensen het 9 kilometer lange strand van Agadir. Hoewel de sterke onderstroom van de oceaan niet onderschat moet worden, zijn hier de zwemmogelijkheden het grootst en is de zee hier het veiligst van de hele Atlantische kust. In het hoogseizoen (van juni tot september) zijn er strandmeesters aangesteld om mensen in nood te helpen. Ook is er politie. Je wordt er relatief weinig lastiggevallen, hoewel de privéstranden Sunset Beach en Palm Beach in dat opzicht nog rustiger zijn. Hier kun je strandstoelen en parasols huren.

Bij surfclubs en strandhotels kun je surfplanken (120 dh per uur) en kleding (120 dh per uur) huren. Waterskiën kost 300 dh voor 20 minuten. Hoewel Agadir veel zonnige dagen kent (ongeveer 300 per jaar) kan het vooral ’s morgens nevelig zijn. In de winter kan die nevel de hele dag blijven hangen.

De strandpromenade kun je vanaf het koninklijk paleis tot de jachthaven bewandelen. Ook ’s avonds is het hier heel levendig.

In het park bij het stadion aan de Avenu Mohammed V staat het kleine Musée du Patrimoine Amazigh, waar allerlei voorwerpen uit de Amazigh (Berber)cultuur te zien zijn waaronder mooie sieraden. Via de Passage de Aït Souss aan de Boulevard Hassan II bereik je de ingang van dit museum. De openingstijden zijn: van ma. t/m za. van 9.30-17.30 uur. De entree is 20 dh.

Acht kilometer ten noordwesten van het centrum ligt de oude kasba op een heuvel, die een mooi uitzicht biedt op Agadir en omgeving. In 1541 werd deze kasba door de Saadiërs gebouwd en tweehonderd jaar later gerestaureerd. Opmerkelijk is de inscriptie boven de toegangspoort die in het Arabisch en Nederlands is: ‘Vreest God en eert den Koning’. Vanaf die tijd waren er handelsbetrekkingen tussen Nederland en Marokko. Het is een wonder dat deze poort nog overeind is gebleven tijdens de aardbeving.

In 1750 maakte de Alawitische sultan Moulay Abdallah een gevangenis van de kasba en stuurde hij de joden naar Essaouira. Ook raakte Agadir zijn havenfunctie kwijt. Je kunt met een taxi naar de oude kasba (20/25 dh). Beneden deze heuvel ligt een plateau die het massagraf van de slachtoffers van de aardbeving bevat, de Ancienne Talborjt. Er is een klein moskeeachtig gebouw en een groot open plein. Ook hier heb je uitzicht op de stad.

In deze noordwesthoek van de stad is ook de vissershaven en daar zijn stalletjes waar je verse vis kunt eten. Iets dichter bij het centrum is de splinternieuwe jachthaven met hotels, appartementen en winkels er omheen. Dit wordt een nieuw levendig gebied van Agadir.

Excursies vanuit Agadir

Ten zuiden van Agadir

Vier kilometer ten zuiden van Agadir heeft een in Marokko geboren Italiaanse architect, Coco Polizzi, La Medina d’Agadir, www.medinapolizzi.com, ontworpen. Het is een soort ideaal en chic Amazigh (Berber)dorp waarbij hij oude, traditionele materialen heeft gebruikt. Er zijn ateliers waar acht ambachten bedreven worden zoals borduren, hout bewerken en keramiek maken. De openingstijden zijn: van 8.30-18.30 uur. De entree is 40 dh voor volwassenen en 20 dh voor kinderen.

Het Souss Massa Nationale Park

Dit in 1991 opgerichte park ligt 70 kilometer ten zuiden van Agadir en beslaat 33.800 ha. Het is een vogelreservaat waarin honderden trekvogels verblijven. Je ziet er onder andere grote flamingo’s, kraanvogels en kale ibissen. De bescherming van de kale ibis die met uitsterven bedreigd wordt, is het hoofddoel van dit park. Deze aparte vogel met een blauwzwart verenpak en een kale rode kop met een lange, gebogen snavel werd in het oude Egypte vereerd. De helft van de wereldpopulatie van deze vogel leeft in het Souss Massa Park. In het voorjaar (maart/april) of najaar (oktober/november) is het de beste tijd om de vogels te zien.

Het hoofdkantoor van het Souss Massa Nationale Park, tel. 028-333880, is gevestigd in de buurt van Inezgane, een druk plaatsje, dat 13 kilometer ten zuiden van Agadir ligt en waar veel transport komt en gaat. Na 6 kilometer ga je rechtsaf bij de stoplichten en het bord met Golf des Dunes. Bij het dorp Massa, 58 kilometer ten zuiden van Agadir, is een tweede ingang van het park die bij de snelweg aangegeven staat. Je kunt hier ook een gids huren.

Met eigen vervoer kun je de Oued Massa volgen die uitkomt bij het grote stuwmeer, de Barrage Youssef Ben Tachfine. Hier is een parkeerplaats. Acht kilometer zeewaarts ligt het dorpje Sidi R’batt waar de tombe van een marabout is. Het park is makkelijk met eigen vervoer te bereiken. Vanuit Inezgane gaat elk halfuur een bus naar Massa (10 dh). Vanuit Agadir kun je met bus 40 vanaf de Avenue Mohammed V naar Oued Souss. Je kunt er ook met een grand taxi komen.

Ammeln-vallei en Tafraoute

Vanuit Agadir kun je een prachtige dagtocht met de auto naar de Anti-Atlas maken, waarbij je in acht uur zo’n 375 km bestrijkt in een zeer boeiend landschap. Je dient hiervoor vroeg te vertrekken vanuit Agadir richting Aït Melloud. Van hieruit is het even lastig om de goede weg naar Biougra te vinden. Tot Aït Baha is deze weg qua landschap wat saai, maar daarna begint de weg te stijgen en worden de bergen hoger, getander en kleuriger. In dit fascinerende landschap staan indrukwekkende ksars en kasba’s en ook roze, moderne, hoge huizen die gebouwd worden met het geld dat in Europa verdiend is. Op kleine, terrasvormige akkers wordt hard geploeterd.

Tot Tafraoute kronkelt de smalle weg (R 105) door het fraaie, bergachtige landschap van de Ammeln-vallei met argania- en amandelbomen. In februari staan deze prachtig in bloei. Hier staat ook de recentelijk gerestaureerde Tizergane kasba als een eiland in een kale vlakte. In Tafraoute wordt ook enorm veel gebouwd. Vlak na dit aardige plaatsje zie je imposante, surrealistische steenformaties die door de wind zo gevormd zijn. Daarna vervolg je je weg richting Col De Kerdous (1100 meter), het hoogste punt van deze tocht. 

De weg (R 104) gaat verder naar beneden in een veel wijder wordend dal richting Tiznit. Voor het laatste, wat saaie stuk van Tiznit naar Agadir neem je de N1. Alles bij elkaar is het een fantastische rit door een van de mooiste delen van de Anti-Atlas.

Ten noorden van Agadir: surf- en vogelparadijzen: Aourir, Tamraght, Taghazout en Cap Rhir

Het dorp Aourir ligt 12 kilometer ten noorden van Agadir en het dorp Tamraght 15 kilometer ten noorden van Agadir. Samen worden ze Bananendorp genoemd en het strand bij beide dorpen heet Banana Beach vanwege de bananenbomen in de omgeving van de dorpen. Hier kunnen beginnende surfers goed terecht. In Aourir is een woensdagmarkt.  

Nog zes kilometer noordelijker ligt Taghazout, het vissersplaatsje dat nu gezien wordt als een van de belangrijkste surfoorden van Marokko. Het was vroeger een bekende hippieplaats. Er worden ook grote luxehotels gebouwd. Er wordt hier gesurft van september tot mei en vooral door ervaren surfers.  

Ten noorden van Taghazout ligt een strand van 25 kilometer waar je goed kunt surfen. Vijf kilometer verderop bij het dorp Aghout is het strand van 30 kilometer waar vakantievilla’s langs de kust staan. Tussen Aghout en Cap Rhir ligt Plage Paradis (Paradijsstrand) dat uit kleine strandjes afgescheiden door rotsen bestaat. Cap Rhir heeft een vuurtoren die in 1926 door de Fransen werd gebouwd.

Het dorp Tamri, dat 26 kilometer ten noorden van Cap Rhir aan een lagune ligt, is een plaats voor vogelliefhebbers. Er is een grote kans om de bijna uitgestorven kale ibis te zien.

Ten noordoosten van Agadir: De watervallen van Immouzer des Ida Outanane en de Vallée du Paradis

Een mooie dagtocht van ruim 60 kilometer vanuit Agadir is die naar Immouzer des Ida Outanane door de Vallée du Paradis. Je gaat eerst langs de kustweg naar Aourir en daar sla je in het dorp rechtsaf. Zo’n tien kilometer ten oosten van Aouirir begint de Vallée du Paradis, een kloof die bezaaid is met palmbomen.  

De weg kronkelt nog twintig kilometer verder naar het dorp Immouzer des Ida Outanane. Het tweede deel van de naam van dit dorp Ida Outanane betekent ‘bond van Amazigh (Berber)stammen afkomstig uit het westen van de Hoge Atlas’. Elke donderdag is hier markt en de lokale specialiteit is honing. In juli of augustus is er een Honing Festival.

De belangrijkste bezienswaardigheid is hier de Cascade (waterval). Alleen in het voorjaar kun je van een waterval spreken, want door de droogte is er de andere jaargetijden slechts sprake van een stroompje water. De waterval ligt vier kilometer heuvelafwaarts ten noordwesten van het dorp. Aan de voet is een meertje en de rotsen vertonen fraaie vormen als gevolg van het hier overheen stromende water. Jongens duiken graag vanaf de hoge rotsen in dit meer. Het is ook een mooi wandelgebied. En voor vogelliefhebbers zijn met name de roofvogels interessant; de havikarend wordt hier veel gezien.  

Vanuit Agadir gaat er onregelmatig een bus naar Immouzer (3 uur, 30 dh). Grands taxi’s gaan vooral op donderdag (de marktdag) (35 dh). Vele reisbureaus in Agadir bieden dagexcursies naar Immouzer aan.

10 prachtige bestemmingen in Agadir en Marokko