Agadir, de Souss-vallei en de Anti-Atlas

Swipe

Sidi Ifni

In dit stadje aan de oceaan doen de art-decogebouwen wat anachronistisch aan. Ze geven de stad wel een zekere allure. Deze vroegere Spaanse enclave werd in de jaren dertig van de vorige eeuw gebouwd op een rotsplateau in zee. De stad wordt steeds meer bezocht door surfers en paragliders.

Geschiedenis

Tussen 1476 en 1524 werd Sidi Ifni Spaans bezit en de Spanjaarden noemden het Santa Cuz del Mar Pequeña. Daarna bezetten de Saadiërs de stad, die in 1860 aan de Spanjaarden werd teruggegeven. Bijna een eeuw lang gebeurde er niets en pas in 1934 kwamen de Spanjaarden terug en begonnen ze te bouwen in art-decostijl met een oosters tintje. Vele gebouwen in het centrum zijn in deze stijl gebouwd.

Toen Marokko in 1956 onafhankelijk werd, weigerde Spanje om Sidi Ifni terug te geven, omdat meer dan de helft van de bevolking Spaans zou zijn. De VN boog zich over de zaak en bepaald werd dat Spanje Sidi Ifni in 1969 aan Marokko terug moest geven. Op 30 juni wordt elk jaar de onafhankelijkheid gevierd. De naam van de stad veranderde in Sidi Ifni naar een heilige die begin 1900 in de stad begraven werd.

Stadswandeling en oriëntatie

Begin de wandeling bij het postkantoor aan de Avenue Mohammed V. Rond dit postkantoor staan gebouwen in art-decostijl. Loop langs de gemeentelijke markt naar de Avenue el Houria en ga linksaf naar de Avenue Hassan II. Loop deze straat uit, dan kom je op de Place Hassan II, het vroegere Plaza d’España. Het is een typisch Spaans plein met een Andalusische tuin in het midden met betegelde bankjes en een Marokkaanse fontein. Met de klok mee staan hier het Gemeentehuis, het Koninklijke Paleis dat vroeger het huis van de gouverneur generaal was en een vuurtoren, die in typische art-decostijl is gebouwd.

Voorbij Hotel Bellevu is een kerk in Moorse art-decostijl die nu als gerechtshof fungeert. Daarnaast staat het voormalige Spaanse consulaat en verderop zijn monumentale trappen die naar het strand voeren. Aan het eind van de Avenue Moulay Youssef, naast Hotel Suerte Loca is een zeer vervallen gebouw in de vorm van een schip, waar vroeger het secretariaat van de marine in gevestigd was. Hier eindigt de wandeling. Je kunt ook langs het strand teruglopen. Het is een breed, vaak niet al te schoon strand. Aan het zuidelijk einde van het strand ligt de oude haven. Ten zuiden van de stad ligt de nieuwe haven. In de buurt daarvan wordt op zondag markt gehouden

Vanwege de ligging van Sidi Ifni kan er in de zomermaanden zeemist voorkomen en in de winter flinke stormen.

Excursies vanuit Sidi Ifni

Legzira plage ligt tien kilometer ten noorden van Sidi Ifni. Het is een baai met een mooi strand tussen twee rotsen. Het is hier nog rustig. Er wordt hier ook aan paragliding gedaan.

Sidi Ouarsik is een vissersdorp dat 18 kilometer ten zuiden van Sidi Ifni ligt. Er is hier een mooi strand. Zeven kilometer verder ligt het dorp Mesti, waar de Tafyoucht Coöperatie van vrouwen argania-olie en andere arganiaproducten verkoopt. De openingstijden zijn: di. t/m za. van 7.00-12.00/14.00-18.00 uur. Er is ook een coöperatie die zich met honing bezighoudt, de Mile Afoulki.

10 prachtige bestemmingen in Sidi Ifni en Marokko