Agadir, de Souss-vallei en de Anti-Atlas

Swipe

Taliouine en de Djebl Siroua

Vanaf Taroudannt is het 120 km over de N10 naar Taliouine. Je rijdt door een woestijnachtig landschap met grillig gevormde bergen. Je passeert het dorp Ouled Berhil, dat niet ver van de afslag naar de Tizi n’Test ligt.

Het volgende dorp is Aoulouz met een woensdag- en zondagmarkt. Er is een kloof waar je bijzondere vogels kunt zien waaronder de berbervalk.  

Taliouine is een klein, verspreid liggend stadje. Het ligt ongeveer halverwege tussen Taroudannt en Ouarzazate. Het staat bekend om zijn saffraan, het duurste kruid op aarde. Dit is de enige plaats in Marokko waar het voorkomt en de kwaliteit schijnt heel goed te zijn. Verschillende families verbouwen saffraan op 6 km². Het drogen van 100.000 bloemen levert 1 kilo saffraan op. Behalve het gebruik als kruid voor het eten is het verfstof voor aardewerk, kleden en tapijten. Ook het kleuren van haar en handen van bruiden wordt met saffraan gedaan. Tussen oktober en november wordt de saffraan geoogst. En in die tijd is er dan ook een festival. Een klein museum en een winkel worden gerund door de Coopérative Souktana du Safran, tel. 068-395215, www.safran-souktana.mezgarne.com. De openingstijden zijn van 7.30-13.30/14.00- 20.00 uur. Een ons saffraan kost 30 dh. Auberge Le Safran verkoopt het ook.

Ten oosten van het dorp ligt de imponerende, maar grotendeels vergane kasba gebouwd door de Glaoui-stam. Slechts enkele families wonen er nog. Sommige gebouwen hebben een mooie decoratie. Op maandag is er achter de kasba markt. Vanwege de goede wandelmogelijkheden naar en rond de Djebl Siroua wordt Taliouine populairder.  

Er gaan bussen vanaf het centrum naar Taroudannt (2 uur, 30 dh) en Ouarzazate (2 uur, 30 dh). Grands taxi’s gaan Oued Berhil, waar je kunt overstappen naar Taroudannt en naar Tazenaght, waar je kunt overstappen naar Ouarzazate. De Djebl Siroua of Sirwa is een alleenstaande vulkanische berg van 3304 meter hoog, die ten zuiden van de Hoge Atlas ligt. Om deze berg in een rustig tempo te beklimmen, heb je zes dagen nodig. Drie voor de beklimming en drie voor de afdaling. Auberge Souktana heeft goede informatie hierover. De lente is de beste tijd.

10 prachtige bestemmingen in Taliouine en de Djebl Siroua en Marokko