Agadir, de Souss-vallei en de Anti-Atlas

Swipe

Taroudannt

Taroudannt ligt 80 kilometer ten oosten van Agadir. Het is het centrum van de vruchtbare Souss-vallei, waar vele producten uit de vallei verhandeld worden. De enige, maar interessante bezienswaardigheden in dit levendige marktstadje zijn de souks (markten) en de imposante stadswallen.

Het is verder een goed uitgangspunt voor tochten naar de regio rond de Djebl Siroua. En vanuit Taroudannt lopen twee prachtige wegen: de Tizi n’Test naar Marrakech en een zuidelijke weg naar Tata.

Geschiedenis

Vanwege de strategische ligging in de Souss-vallei bezetten de Almoraviden Taroudannt in 1056. Nog geen honderd jaar later veroverden de Almohaden de stad en in 1306 namen de Meriniden de macht over. De Saadiërs maakten de stad in de 16e eeuw tot hun hoofdstad, waarna ze uiteindelijk toch voor Marrakech kozen. In deze tijd floreerde de stad door de handel in de producten van de Souss-vallei: rijst, indigo, katoen en suikerriet, die door karavanen meegenomen werden. Toen bevochten de Saadiërs ook de Portugezen in Agadir. Deze dynastie bouwde de kasba en de stadswallen. Hiervan bleef alleen een deel van de stadswallen overeind toen de Alawitische sultan Moulay Ismaïl in 1687 de stad bestormde.

Taroudannt bleef een plaats van verzet ook tegen de Franse overheersing. In 1912 riep El-Hiba, de zoon van een Saharaanse sjeik, zichzelf uit tot sultan en trok naar Marrakech om de Fransen te verslaan. Dat mislukte maar hij bleef tot 1913 succesvol in Taroudannt en zette zijn strijd tot zijn dood in 1919 voort.

Stadswandeling en oriëntatie

De wandeling begint bij de Bab Taghount, een van de poorten in de 7 kilometer lange stadswal. Je loopt nu door de Avenue Mohammed V naar de Place al-Alaouyine (Place Assarag = Amazigh (Berber)naam) waar de meeste hotels en banken zijn en een voetgangersgebied is.Vervolgens passeer je de Souk Arab, waar je ambachtelijke producten als lederwaren, tapijten en zilveren berbersieraden kunt verkrijgen. Tot 1960 woonden hier joden, die deze sieraden maakten. Ze zijn nu afkomstig uit dorpen in de Anti-Atlas. Als je de Avenue Mohammed V verder volgt, kom je bij de Place an-Nasr (Place Talmoqlate = Amazigh (Berber)naam), waar ook enkele hotels en een parkeerplaats zijn.

Ten zuiden van dit plein is de Souk Berbère waar voornamelijk groente en fruit, maar ook kleding en huishoudelijke artikelen te koop zijn. Loop verder naar de Grote Moskee en sla bij de kruising linksaf, zodat je de Avenue Prince Heritier Sidi Mohammed ingaat. Aan het eind van deze straat staat een olijfpers en verderop de ingang van de kasba, het oudste en armste deel van de stad. De Saadiërs bouwden deze kasba als winterpaleis.

Loop via de Avenue Moulay Rachid (bij de kruising rechtsaf) en de Avenue Brahim Roudani naar de Bab el Khemis. Hier is op don-derdag en zondag markt buiten de poort. Imazighen (Berbers) van de Tashelhaït (Chleuh) stam komen er hun producten verkopen. Hier eindigt de wandeling. Om de stadswallen en bastions te bekijken kun je drie dingen doen. Je kunt er omheen wandelen en er bovenop gaan kijken zoals bij de Bab el Kasbah. Je kunt een fiets huren of een calèche (15-20 dh voor een rit, 50 dh voor een rondrit van een uur). 

10 prachtige bestemmingen in Taroudannt en Marokko