Agadir, de Souss-vallei en de Anti-Atlas

Swipe

Tiznit

Deze stad ligt ruim 90 kilometer ten zuiden van Agadir niet ver van de oceaan. Gelegen tussen de kust en de Anti-Atlas werd Tiznit al gauw een handelscentrum. Het is ook de hoofdstad van de provincie. De meeste reizigers zien Tiznit als doorgangsplaats of bezoeken de stad tijdens een dagexcursie.

Geschiedenis

Tiznit werd in 1881 gesticht door sultan Moulay Hassan, die hier de Amazigh (Berber)stammen van de Souss-vallei onder controle probeerde te krijgen. Hij bouwde een aantal kasba’s en liet die omringen door een vijf kilometer lange stadswal met acht poorten. Ook liet hij joodse zilversmeden naar de stad komen.

In 1912 liet El-Hiba zich in de moskee van Tiznit uitroepen tot sultan. Hij probeerde met de zuidelijke stammen Marrakech te bevrijden, maar werd door de Fransen in de pan gehakt. De ‘Blauwe Sultan’, zoals hij genoemd werd, keerde terug naar Taroudannt en later naar Tiznit. Vanuit de Anti-Atlas bleef hij de Fransen tot zijn dood in 1919 bestrijden.

Vanaf 1930 werd dit gebied van de Tashelhaït (Chleuh) Berbers pas door de Fransen bezet.

Stadswandeling en oriëntatie

De wandeling begint in het centrum van de medina: Place al-Mechouar, de voormalige paradeplaats. Hier zijn de goedkope hotels en de Souk des Bijoutiers (juweliersmarkt). Hoewel de joden naar Israël gegaan zijn, wordt het ambacht van zilversmid nog wel uitgeoefend. ’s Avonds treden op het plein verhalenvertellers, slangenbezweerders en medicijnverkopers op.

Verlaat de Place al- Mechouar en ga bij Hotel Atlas de Rue de Bain Maure in. Als je die uitloopt kom je bij een arcade met winkeltjes en een moskee. Ga linksaf en loop de Rue Imizline in. Je komt nu op een pleintje met het postkantoor. Ga hier rechtsaf richting Grande Moskee, die een bijzondere minaret heeft. Tegenover de moskee is de Source Bleu, een bron die gewijd is aan Lallat Zninia, martelares en beschermheilige van Tiznit.

Loop nu in zuidelijke richting naar de Tasoukt el Khemis. Steek die over en loop via de Rue L’Hôpital terug naar de Place al- Mechouar. Bij Bab Targua in het noorden van de medina kun je de stadswal beklimmen voor een mooi uitzicht op een palmbos.

Via de Bab Jedid kom je op de Avenue du 20 Aout, waar de gemeentelijke markt met fruit, vlees en groente is evenals een markt in de open lucht. De donderdagmarkt wordt gehouden langs de weg naar Tafraoute.

10 prachtige bestemmingen in Tiznit en Marokko