Åland

Swipe

Åland

De Ålandeilanden (Ahvenanmaa in het Fins) vormen een autonome Finse provincie met 27.500 Zweedssprekende inwoners. Van de 6500 eilanden en kleine schereneilandjes is slechts 1 procent bewoond, en de vele onbewoonde eilandjes zijn 's zomers een geliefd doel voor duikers, zonaanbidders, kanoërs en zeilers. Wat de Ålandeilanden uniek maakt zijn de kusten met prachtige rode granietrotsen (rapakivi-graniet), gladgeschuurd door het gletsjerijs. Ook heeft Åland een heerlijk klimaat met warmere zomers en meer zonuren dan Zweden en Finland. De hoofdplaats Mariehamn is de enige stad op de eilandengroep en staat via grote veerdiensten dagelijks in verbinding met Zweden en Finland. De westelijkste gemeente van Åland, Eckerö, heeft een eigen bootverbinding met het Zweedse Grisslehamn. Daarnaast is de eilandengroep vanuit de archipel van Turku via diverse veerpontjes te bereiken.

'Eilandhoppen' over de Ålandeilanden

Het 'eilandhoppen' binnen de Ålandeilanden is voor personen en fietsers gratis, en vormt een prachtige manier om de eilanden te verkennen. Wanneer u op deze manier de Åland-eilanden wilt verkennen dient u er op zijn minst een week voor uit te trekken. Voor het verkennen van de eilanden is fietsen sowieso erg geschikt. Het is naast varen en vissen dé sportieve bezigheid op Åland. Het landschap is glooiend, en er zijn speciale fietspaden, de afstand tot een volgende bezienswaardigheid is nooit te groot en drie fietspontjes maken mooie rondritten mogelijk.

Geschiedenis

De Ålandeilanden hebben een interessante geschiedenis. De vroegste nederzettingen dateren uit de steentijd. De Vikingen leefden hier en in de Middeleeuwen zijn er diverse mooie kerkjes gebouwd. Zweden en Russische Tsaren hebben om beurten het eilandenrijk geregeerd, tot het na de eerste wereldoorlog door de Volkerenbond aan het onafhankelijke Finland werd toebedeeld. Omdat de bevolking geheel Zweedstalig is kreeg de eilandengroep verregaande autonomie, een eigen regering en parlement, een eigen vlag, eigen postzegels en een eigen internetdomein (.ax). De meeste Ålanders leven van de scheepvaart, handel, landbouw of toerisme. Het verleden van de Åland-eilanden herleeft in het maritieme museum van Mariehamn en in het Karlsgården openluchtmuseum bij kasteelruïne Kastelholm, met onder meer een historische windmolen en een typische Ålandse boerderij uit het eind van de 19e eeuw.

Familiereizen

Familiereis Lapland Winter

Tijdens deze actieve familiereis door Finland gaan we echt op avontuur: we maken een tweedaagse wandeltocht met sneeuwschoenen aan, we leren langlaufen...

v.a. 1698.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Åland en Finland