Åland

Swipe

De Archipel

Van de eilanden die met de veerpont vanuit het hoofdeiland Åland kunnen worden bezocht zijn vooral Föglö, Sotunga, Kökar en Brändö interessant. De kusten van Föglö zijn vooral bij vogelaars bekend. Sotunga is met 110 inwoners de kleinste gemeente van Finland. U kunt er een mooie rondwandeling maken. Het meest zuidelijke en afgelegen eiland, Kökar heeft prachtige granietkliffen, waarheen u een bootexcursie of kanotocht kunt maken. Brändö bestaat uit maar liefst 1180 aparte eilandjes, waarvan de grootste door bruggen met elkaar zijn verbonden.

Föglö

Föglö bestaat uit een vijftal grotere eilanden, en is gemakkelijk te bereiken vanuit Mariehamn met de ferry vanuit Svinö op Lumparland. De meeste van de 600 inwoners leven in het dorp Degerby, dat vooral 's zomers een levendige sfeer uitstraalt met diverse restaurants en cafés. Bezienswaardig zijn de Maria Magdalenakerk, een van de oudste kerkjes van Åland en het Föglömuseum. De kusten en scheren rond het eiland zijn ideaal om per zeekajak te verkennen.

Sotunga

otunga heeft alle nodige voorzieningen zoals een winkel, bank, post-kantoor, school en internetcafé. Het bevolkingsaantal daalt echter gestaag. De gemeente probeert leegloop tegen te gaan door op haar website het lage belastingtarief van 17,5% te benadrukken. Sotunga is bereikbaar met de ferry vanaf Långnäs op Lumparland. Men kan er een mooie rondwandeling (er zijn 3 gemarkeerde wandelroutes) maken door bossen van dennen en hazelaars, langs landbouwgebieden en een houten kerkje. Bezoek ook het kleine museum in de 'oude school'. Bij de jachthaven is een café-restaurant en kan men overnachten in cottages.

Kökar

Kökar is de meest afgelegen en zuidelijkste gemeente van Åland met circa 300 inwoners. Van Långnäs in Lumparland gaat een ferry naar Kökar (die doorvaart richting Korpo en Turku). De bekendste attractie van Kökar zijn de prachtige rotskliffen van het eilandje Källskär, waar het terugtrekkende landijs gladde afgeschuurde granietrotsen achterliet. Die rotskusten zijn het best te verkennen per roeiboot of kajak. Op Kökar heeft men ook een mooie wandelroute van 7 km uitgezet over het eiland. Uiteraard heeft Kökar een eigen Hembygds museum (cultuurhistorisch museum). Overnachten kan men in hotel Brudhäll in Karlby.

Brändö

De gemeente Brändö bestaat uit 1000 eilanden en scheren en heeft 500 inwoners, die wonen verdeeld over 10 eilanden. Men kan Brändö aandoen op een tussenstop van de Ålandeilanden naar het Finse vasteland; er gaat een ferry heen vanuit Hummelvik op Vårdö. Brändö is een eilandengroep voor vissers, natuurliefhebbers en kajakkers. Het heeft als enige culturele bezienswaardigheid een klein Archipelmuseum in Lappo. Overnachten kan men in Brändö's enige hotel, Hotell Gullvivan in Björnholma.

10 prachtige bestemmingen in De Archipel en Finland