Åland

Swipe

Mariehamn

Åland is ook de naam van het hoofdeiland. Aan de zuidkant ligt de stad Mariehamn, in 1861 gesticht door tsaar Alexander II, en tegenwoordig met 11.000 inwoners de enige plaats van enige omvang. Het stadje ligt op een schiereiland tussen de oost- en westhavens en heeft een verrassend groot aanbod aan hotels, restaurants, winkels en musea. De jachthavens liggen 's?zomers vol met zeiljachten, motorkruisers en veerboten en geven het plaatsje een typische maritieme sfeer. De havens zijn met elkaar verbonden door de met lindenbomen omzoomde Storagatan, waar zich ook de toeristeninformatie bevindt. Op het bureau van de toeristeninformatie kunt u een handige kaart krijgen met fietsroutes, wandelpaden en een dienstregeling van de veerverbindingen tussen de diverse eilanden.

Ålandmuseum en scheepvaartmuseum

Mariehamn kent twee interessante musea: het Ålandmuseum met een permanente expositie over de geschiedenis van de eilanden, en een kunstmuseum in hetzelfde gebouw. Aan de westhaven ligt het Åland scheepvaartmuseum, over de geschiedenis van de grote zeilvaart en de scheepvaart in de Åland-eilanden. Ervoor ligt het museumschip Pommern afgemeerd, een stalen viermastbark uit 1903.

Overige bezienswaardigheden

Åland Op het eiland Åland is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de 98 meter hoge Geta-berg in het noorden of de 128 meter hoge Orrdalsklint op Saltvik (wandeling ca. 1 uur erheen). De beide heuvels steken flink boven het bos uit en bieden prachtig uitzicht op de omgeving. Op het schiereiland Sund liggen diverse attracties, zoals het kasteel Kastelholm met naastgelegen open-luchtmuseum Jan Karlsgården, de ruïnes van fort Bomarsund en de middeleeuwse Johanneskerk. Het indrukwekkende kasteel Kastelholm was in de 16e en 17e eeuw van strategisch belang, maar raakte later in verval. In het kasteel, dat momenteel wordt gerestaureerd, worden rondleidingen gehouden. Naast het kasteel vindt u het Jan Karlsgården openluchtmuseum, met een aantal traditionele huizen van de Ålandeilanden. Verder is er een cafetaria en restaurant, een gevangenismuseum, keramiekwinkel en hotel.

Een paar kilometer voorbij Kastelholm ligt fort Bomarsund. De ruïnes van het fort herinneren aan de Russische overheersing van Finland. Vanaf 1809 bouwden de Russen aan dit fort ter verdediging van het Groothertogdom Finland. Tijdens de Krimoorlog (1854) werd het fort door de Brits-Franse vloot vernietigd en opgeblazen. Het fort is nooit meer opgebouwd en de rode granieten stenen zijn deels gebruikt bij de bouw van de huizen in de omgeving. Nu is het een geliefde picknickplaats en kunt u vanaf het kleine museumhuis een mooie natuur- en cultuurwandeling maken.

10 prachtige bestemmingen in Mariehamn en Finland