Alanya

Swipe

Alanya

De badplaats Alanya ligt aan de beroemde Turkse Rivièra en maakt deel uit van de provincie Antalya. Dit is het deel van de Turkse kust waar het zowel in het voorjaar als in het najaar het langste warm blijft. Dit komt dankzij de zuidelijke ligging van Alanya met in haar rug de beschermende flanken van het Taurusgebergte. Bijzonder is de grote rots die vanuit zee oprijst en vanaf alle stranden direct in het oog springt. Verder vindt u hier onder meer het kasteel van Alanya die in het verleden tot taak had om de belangrijke haven te beschermen tegen piraten en andere ongewenste indringers. Beroemd zijn de vele zandstranden van Alanya, waaronder het Cleopatra-strand, vernoemd naar de Egyptische farao Cleopatra VII, het Ooststrand Alanya, het bekende Incekum-strand (op ongeveer 20 kilometer afstand van Alanya) en het Ulas-strand. Verder zijn er honderden winkeltjes, supermarkten, bars, restaurants en andere zaken die graag aan het toerisme willen verdienen. Beroemd is de uitgebreide en bezienswaardige vrijdagmarkt. In de stad annex badplaats Alanya wonen niet minder dan 275.000 mensen die voor een belangrijk deel hun brood verdienen in het toerisme. Dit is niet altijd zo geweest.

Geschiedenis Alanya

Alanya heeft haar naam te danken aan Mustafa Kemal Ataturk, de eerste president van Turkije die het land een seculaire staat maakte waar religie en politiek strikt gescheiden zijn. Hij verleende in 1034 deze naam aan de stad. Voorheen droeg de havenplaats de illustere namen Korakesion, Kolonoros ofwel de mooie rots, en Alaniye ofwel de stad van Alladin. Het kasteel van Alanya werd in 1226 gebouwd door deze Alladin (Keykubat). Niet minder dan 140 wachttorens werden steen voor steen opgebouwd, zodat het kasteel en de haven niet alleen goed verdedigd konden worden, maar er eveneens voldoende uitzichtplaatsen waren om de horizon achter de golven van de zee in de gaten te kunnen houden. Er gaan geruchten dat de schone Egyptische farao Cleopatra, met haar kenmerkende neusje, hier in 32 voor Chr. trouwde met de Romeinse keizer Marcus Antonius. Volgens zeggen kreeg de mooie en aantrekkelijke Cleopatra als dank de stad Alanya van de Romeinse keizer cadeau!

Bezienswaardigheden Alanya

Het hooggelegen kasteel van Alanya heeft niet alleen 140 wachttorens en een 6,5 kilometer lange verdedigingsmuur, maar er werden in het verleden waterbronnen, een scheepswerf en allerlei andere zaken gebouwd die de bewoners van het kasteel in goede en slechte tijden moesten dienen. Tegenwoordig kunt u dit kasteel van Alanya bezichtigen. Binnen de verdedigingsmuren is een klein dorpje waar men onder meer weverijen heeft gevestigd. Neem gerust even een kijkje. Met een taxi staat u zo voor de ingang van jet kasteel. Als u wilt wandelen, houd er dan rekening mee dat de wandeltijd tot de ingang ongeveer een uur bedraagt. U kunt natuurlijk ook heen met een taxi gaan en terug omlaag wandelen.

Om de haven van Alanya nog beter te kunnen beschermen bouwde men een achthoekige wachttoren bij de haven, tegenwoordig de jachthaven. Vanaf deze toren, de zogenoemde Kizil Kule ofwel de Rode Toren, kon men al het vaarverkeer tussen de Middellandse zee en de haven controleren. Ook de 55 meter lange scheepswerf, tegenwoordig een moskee, viel binnen schootsafstand van de Kizil Kule. Het museum Kizil Kule vindt u op de eerste verdieping. Vanaf de schietgaten kunt u goed zien hoe men de haven kon verdedigen tegen piraten en andere ongewenste schepen.

Alle beschreven bezienswaardigheden in Alanya zijn gebouwd door Alladin (Keykubat) en dit geldt eveneens voor de Suleymaniye moskee. Vier eeuwen later, in de 16de eeuw, werd de vierkante moskee uitgebreid tot haar huidige afmetingen door Kanuni sultan Seleyman.

Toen de tweede wereldoorlog ten einde kwam begon men in Alanya met de uitbreiding van de haven. Tijdens de graafwerkzaamheden stuitte men op een druipsteengrot die u tegenwoordig kunt bezichtigen. Deze druipsteengrot, die men de Damlatas grot noemt, ontstond in het kalkstenen bodem en kalkstenen rotsen rondom Alanya. U kunt de Damlatas grot bezichtigen. Er zijn in de kalkstenen rotsgebergte in omgeving van Alanya nog meer druipsteengrotten ontstaan, waaronder de Piratengrot en de 400 meter lange liefdesgrot.

10 prachtige bestemmingen in Alanya en Turkije