Alcúdia en de noordoostkust

Swipe

Pollenca

De oude stad Pollenca ligt aan de noordelijke voet van het Tramuntana- gebergte. Op de achtergrond verrijzen hoge bergtoppen, waaronder de 1102 m hoge Puig To Mir. De stad Pollenca is opgebouwd uit dicht op elkaar staande huizenblokken, doorsneden met nauwe straten.

Placa Major

Alle huizenblokken van Pollenca liggen gegroepeerd rondom het Placa Major. Iedere zondagmorgen is het hier een drukte van belang als de inwoners van Pollenca inkopen komen doen op de markt. De mannelijke inwoners drinken dan een drankje in de rondom liggende bars, met als populairste bestemming het café Espanyol. Is het hier te druk dan kunt u een plekje zoeken in een van de andere bars.

Mercado Cubierto

De overdekte markthal (Mercado Cubierto) van Pollenca ligt enkele honderden meters ten zuidoosten van dit plein en is bereikbaar via de C. Munar en het Placa ca les Munnares.

Iglesia Nuestra Senora de los Angeles

De noordzijde van het Placa Major wordt geflankeerd door de 13e-eeuwse Nuestra Senora de los Angeles kerk.

Cavalerieberg Pollenca

Links van deze kerk loopt de C. General Bosch in noordelijke richting naar de Cavalerieberg. Onderweg passeert u het stadhuis en het 18e-eeuwse Montesióklooster (Convent de Montesió), aan uw rechterhand. U moet de Cavalerieberg (de Calvario) beslist beklimmen: 365 brede traptreden leiden door een haag van cipressen naar de kapel op de top. Met iedere traptrede die u beklimt doet u boete voor een kleine zonde: één per dag dus. Uw moeite wordt beloond met een fraai uitzicht op Pollenca en de wijde omgeving. Volgens de overlevering is het kruis in de 18e-eeuwse kapel hier op wonderbaarlijke wijze terechtgekomen.

Convento Santo Domingo

Teruggekomen op het Placa Major van Pollenca kunt u in zuidwaartse richting wandelen via de C. Antonio Maura naar het klooster van Santo Domingo (Convento Santo Domingo). In dit voormalige dominicanenklooster is het Museo Municipal gevestigd (geopend: zo., di. en do. 10.00-13.00 uur). Het museum herbergt een verzameling archeologische voorwerpen, waaronder houten sarcofagen in de vorm van een stier (1500 v. Chr). Verder zijn de kloostergang en de kloosterkerk bezienswaardig.

Casa Museu Dionís Bennàssar

Een ander bezienswaardig museum is het Casa Museu Dionís Bennàssar aan de C./ de la Roca, 14 in Pollença (geopend: di-zo van 11.00 tot 13.00 uur). Hier kunt u kennis maken met de bijzondere olieverf schilderingen van de schilder Dionís Bennàssar (1904-1967). Mocht u over voldoende tijd beschikken, dan kunt u tevens een bezoek brengen aan het kleine museum Martí Vicenç, gelegen aan de Carrer del Calvari, 10 in Pollença. Het is een klein museum in een huis uit het begin van de 18de eeuw en bezit een kleine overzichtstentoonstelling van de menselijke evolutie in relatie tot de kunst en de kunstnijverheid.

Pont Romana

Ten noorden van het stadscentrum ligt ten slotte de Pont Romana, een Romeinse brug die waarschijnlijk als aquaduct gebruikt werd.

Ermita de la Mare de Déu del Puig

Direct ten zuiden van Pollenca ligt de 330 m hoge Puig de Mari met op de top het 14e-eeuwse kluizenaarsverblijf Ermita de la Mare de Déu del Puig. Ook het Mariabeeld in de kapel van dit klooster is op miraculeuze wijze op de bergtop beland. Het uitzicht vanaf de Puig de Mari reikt tot aan het schiereiland Formentor. U kunt in het klooster Ermita de la Mare de Déu del Puig overnachten.

Castell del Rei

Op 6 km ten noorden van Pollenca ligt het Castell del Rei, een 13e-eeuwse kasteelruïne op het landgoed van de bankiersfamilie March. De ruïnes van het  Castell del Rei zijn alleen te voet bereikbaar op zaterdagen tussen 8.00 en 15.00 uur. De wandeling duurt ongeveer 4,5 uur (v.v.).

Cala Sant Vinceng

Op een afstand van 7 km ten noordoosten van Pollenca ligt het badplaatsje Cala Sant Vinceng, gelegen aan de gelijknamige inham.

Port de Pollenca

Op 6 km ten noordoosten van Pollenca ligt Port de Pollenca. Dit badplaatsje ligt aan de brede Baai van Pollenca (Badia de Pollenca) en heeft een 4 km lang zandstrand (Platja de Pollenca) en een grote jachthaven. Deze baai ligt ingeklemd tussen het schiereiland Formentor en het schiereiland van Alcúdia (Cap des Pinar). Dit laatstgenoemde schiereiland scheidt de Baai van Pollenca van de Baai van Alcúdia.

Prinsotel La Pineda

Sitback, relax and enjoy! In het té gekke 4-sterren Prinsotel La Pineda ervaar je pas echt wat vakantievieren is. Drie heerlijke zwembaden...

v.a. 546 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Pollenca en Mallorca