Algarve

Swipe

Faro

Voor de meeste vakantiegangers is de Portugese stad Faro (ca. 60 duizend inw.) de eerste kennismaking met Portugal. De internationale luchthaven vormt de belangrijkste schakel in de toeristenstroom tussen de Noord-Europese hoofdsteden en de tientallen badplaatsen langs de Algarvekust.

Faro ligt aan de rand van een uitgestrekt slikkengebied, het Reserva Natural da Ria Formosa. De stad zelf heeft zich tot nu toe niet tot een echt vakantiedoel ontwikkeld; daarvoor heeft het net iets te weinig charme en liggen bijvoorbeeld de mooie zandstranden te ver van het centrum.

Maar zoals het een goede toegangspoort betaamt, is Faro een gastvrije stad. Het biedt arriverende of vertrekkende reizigers uitstekende faciliteiten in de vorm van internationale hotels, bars, nachtclubs en restaurants.

De stad is in zijn huidige vorm nog niet zo oud. Na de aardbeving van 1755 bleef er van het oorspronkelijk middeleeuwse vissersplaatsje weinig over. Wat aan gebouwen overeind is blijven staan, ligt in de ommuurde bovenstad. Bij de wederopbouw is tegenover de vissershaven en het Parque Jardim Manuel Bivar een nieuw centrum gecreëerd.

Een deel daarvan is voor het autoverkeer afgesloten zodat wandel- en winkelpromenades zijn ontstaan met grote terrassen waar je ’s avonds gezellig buiten kunt eten. Als de vissersboten ’s morgens vroeg binnenopen, verschijnen er al snel venters op straat met verse schelpdieren. De oude ommuurde bovenstad heeft zijn eigen centrum en vormt door zijn beslotenheid een uitdaging voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in autochtonen dan toeristen.

Omdat er veel buitenlandse toeristen in Faro aankomen en vertrekken, opereren in de binnenstad colporteurs (ook Nederlandse) die trachten vakantiegangers te interesseren voor time-sharing projecten. Daarbij wordt u voor enkele tienduizenden euro’s mede-eigenaar van een bungalow of appartement.

Als u zich al laat verleiden om in de gereedstaande bussen plaats te nemen en u een dagje te laten vertroetelen in (toegegeven) vaak schitterend gesitueerde urbanisaties, bedenk dan dat het altijd verstandig is om met het zetten van uw handtekening te wachten tot u weer thuis bent en alles nog eens rustig kunt overdenken.

Bezienswaardigheden

Tegenover het stadspark Manuel Bivar staat (in zuidelijke richting) de Stadspoort (Arco da Vila) met de marmeren beeltenis van de schutspatroon van de stad, Thomas van Aquino. Deze poort geeft toegang tot de ommuurde bovenstad. Na het passeren ervan sta je al snel op het kathedraalsplein, het Largo da Sé.

De Kathedraal (Sé) is in de 18e eeuw vrijwel opnieuw opgetrokken. Daarbij is gebruik gemaakt van de restanten van de oorspronkelijke 13e-eeuwse kathedraal. Zelfs zijn er nog sporen te ontdekken van de moskee die vóór het bouwen van de eerste kerk door koning Alfonso werd afgebroken.

Het schip gaat schuil achter een gedrongen vierkante toren waarop een opengewerkte klokkentoren staat. In het interieur bevindt zich rechts van het koor de zogenoemde relikwieënkapel waarin prachtige tegeltableaus (azulejos) zijn aangebracht.

Vanaf de Praça Afonso III loopt een straatje naar de oostelijke stadsmuur met de Poort van de Rust (Arco do Repouso). Na het passeren ervan ligt rechts het grote Largo de São Francisco waaraan de St. Franciscus-kerk (Igreja São Francisco) staat. Deze kerk dateert uit de 16e eeuw en heeft een mooi interieur.

Een andere bezienswaardige kerk is de barokke Karmelieten-kerk (Igreja do Carmo) in het noorden van de stad. Achter de kerk bevindt zich een voormalig kerkhof waar de door de eeuwen heen omstreden Knekel-kapel (Capela dos Ossos) staat, een kapel waarvan de wanden met menselijke beenderen zijn bekleed.

Tot slot een aardig museum voor de liefhebber: Maritiem Museum (Museu Marítimo), achter het station.

Evenementen in Faro

Jaarlijks van 12 tot 19 juli wordt het grote Feira de N.S. do Carmo gehouden, een religieus feest met een grote jaarmarkt.

Stranden

Praia de Faro, het strand van Faro, ligt hemelsbreed ruim 6 km van de stad op een smalle landtong voor de kust. Hier ligt ook de camping. Beide zijn nogal ongelukkig gesitueerd, omdat ze in de aanvliegroute naar het vliegveld liggen.

Vanuit de haven vertrekken bootjes die door het prachtige slikkengebied van het natuurreservaat van de Ria Formosa naar het strand varen. Het strand is ook via een lange loopbrug (Ponte de Fao) bereikbaar en per auto bereikbaar. Volg op de westelijke uitvalsweg naar Albufeira de bordjes ‘Aeroporto’.

10 prachtige bestemmingen in Faro en Portugal