Alta en Baja Verapaz

Swipe

Lanquín

Dit kleine, rustige dorp met vooral Kekchí-inwoners, die in houten huizen wonen, ligt te midden van een landschap vol karstverschijnselen. De streek ligt op ongeveer 350 m hoogte en er heerst een warm tropisch klimaat. Lanquín betekent ‘plaats van stro’. In het dorp staat een koloniale kerk met een imposante, sterk verweerde façade. Men spreekt hier Kekchí en Spaans. Op 26 augustus is er een fiesta.

Hier in de buurt bevindt zich een aantal bijzondere natuurfenomenen. Dit zijn allemaal karstverschijnselen, formaties die ontstaan zijn als gevolg van de invloed van water op kalksteen. Ten noordwesten van het dorp bevinden zich op loopafstand (halfuur) de legendarische Grutas de Lanquín (grotten), een uitgebreid zich vertakkend grottensysteem. Je kunt de grotten bezoeken van 8.00-16.30 uur; de entree bedraagt Q20. Je hebt 11/2 uur nodig om tot het einde te lopen en weer terug te keren, maar kijk uit want zowel de wanden als de vloer zijn zeer glibberig. Om jezelf bij te lichten heb je een zaklantaarn nodig. De druipsteenformaties zijn redelijk indrukwekkend en de grotten worden bewoond door ontelbare vleermuizen.Tegen 18.30 uur komen ze allemaal tegelijk uit de grot vliegen, een mooi gezicht maar je zit dan wel onder de vleermuispoep. Nog steeds worden deze grotten door de Maya’s aangewend voor rituele aangelegenheden. Bij de grot komt de blauwe Río Lanquín aan de oppervlakte en je kunt er goed in zwemmen.

Negen km ten zuidoosten van Lanquín ligt Semuc Champey, een 300 m lange natuurlijke kalkstenen brug over de kloof van de Río Cahabón. Deze rivier heeft zes natuurlijke bekkens doen ontstaan, waarin je heerlijk een duik kunt nemen. Houd er rekening mee dat de kalkstenen bodem bijzonder glad is en de randen scherp zijn. De omgeving doet exotisch aan vanwege de weelderige vegetatie. De entree is Q25. Let hier op je spullen! Om een mooi uitzicht op dit natuurfenomeen te krijgen, kun je in drie kwartier langs een steile, gladde weg met veel trappen naar de mirador klimmen. Terug is aanzienlijk makkelijker.

Je kunt hier ook een rafting-expeditie beginnen aangezien de Cahabon-rivier uitermate geschikt is voor deze sport. De rivier heeft een 50 km lang gedeelte met stroomversnellingen van de 2e, 3e en 4e klasse. Het bevaren van het gehele traject neemt vier uur in beslag maar er zijn ook kortere mogelijkheden. Als je dezelfde dag in Lanquín terug wilt keren, moet je vroeg vertrekken.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lanquín en Guatemala