Alta en Baja Verapaz

Swipe

San Cristóbal Verapaz

Deze plaats ligt op de route naar het westen, richting Huehuetenango. Het is een aardig stadje dat op 1400 m hoogte ligt te midden van suikerrietvelden en koffieplantages. In de precolumbiaanse tijd heette de plaats Cacoj en deze werd bewoond door het Pokom-chí-volk, dat slechts korte tijd de zijde van de Spanjaarden koos om hun vijanden te bestrijden. Dit volk beweert al heel lang in het gebied te wonen, nog vóór de komst van het Quiché-volk. Ook schijnt het de oorspronkelijke taal van hun voorouders te spreken.

Drie blokken vanaf de koloniale kerk ligt de Laguna de San Cristóbal, die volgens een legende ontstond als gevolg van een strijd in 1590 tussen de inheemsen en Spaanse priesters over de costumbres. Er volgde een aardbeving waarbij het meer ontstond. Op een van de heuvels in de omgeving van San Cristóbal staat de Calvario-kerk, waarnaar je een leuke wandeling kunt maken. Veel inwo-ners van San Cristóbal zijn werkzaam in de schoenfabriek. De grote koloniale kerk heeft een fraai zilveren altaar.

Op donderdag en zondag is er markt en op 25 juli een fiesta. Je kunt overnachten in de zeer eenvoudige hospedajes Oly en Viajeros.

Vanuit Cobán vertrekt elk uur een bus naar San Cristóbal.

10 prachtige bestemmingen in San Cristóbal Verapaz en Guatemala