Amazone

Swipe

Amazone

De staat Amazonas

Van de staten in het Amazonegebied heeft Amazonas de grootste oppervlakte (18,4% van de totale oppervlakte van Brazilië). Het grootste deel van deze noordelijke regio (of van het Amazonegebied, zoals het noorden ook wel genoemd wordt) is bedekt met oerwoud waarvan grote delen nog steeds ontoegankelijk zijn. Deze regio is zeer dunbevolkt. Van oudsher heeft de verzameleconomie (rubber, vruchten en vis) hier altijd een grote plaats ingenomen.

Maar momenteel is dat aan het veranderen. Daarom ook staat dit gebied nu voortdurend in het licht van de nationale en internationale schijnwerpers. Ten nadele van het regenwoud worden er wegen dwars door de regio aangelegd, van west naar oost (de BR 230), van noord naar zuid (de BR 319 en de BR 153). Daar is een aantal redenen voor. Want in dit gebied zijn geweldige bodemschatten aangetroffen (mangaan, tin, ijzer, koper, goud, zilver, lood, aluminium, maar ook aardolie en aardgas) en er is een groeiende behoefte aan kortere routes vanuit West- en Centraal-Brazilië naar de oceaan (Cuiabá-Santarém, Brasília-Belém). Voor de export van vlees en soja naar Amerika en Europa betekent dat weken tijdwinst.

Deze aantasting van het regenwoud, nog eens versterkt door het ordeloos kappen ten behoeve van een lucratieve houthandel, baart de gehele wereld grote zorg, want het Amazonegebied is de grootste zuurstoflong van de aarde.De Rio Negro komt vanuit het noorden (waarin ook de Rio Branco is opgegaan), vanuit het zuiden de komen de Rio Madeira en de Rio Solimôes. Voorbij Manaus vormen deze drie samen de Rio Amazonas. Elke rivier heeft weer tientallen zijrivieren. De rivieren zijn van oudsher de verbindingsroutes.

 

10 prachtige bestemmingen in Amazone en Brazilië