Amazone

Swipe

De staat Amapá

Amapá is een van de kleine staten in het noordoosten van de Amazone, grenzend aan Frans-Guyana, maar met 140.000 km² is het nog altijd viermaal zo groot als Nederland. Er wonen ruim 500.000 mensen, van wie de meeste in en om de hoofstad Macapá, dat precies op de evenaar ligt, juist boven de Amazonedelta. Amapá was van de Indianenstammen, maar was ook na de kolonisatie grotendeels niemandsland. Veel gevluchte slaven vonden hier rust en levensruimte. Wel streden Engelsen, Fransen, Nederlanders en Portugezen om invloed. Dat wonnen de Portugezen. Maar de Franse invloed bleef groot. Veel Amapanesen spreken ook nog Frans.

Bij het verdrag van Wenen, in 1815, werd de Frans-Guyanese/-Braziliaanse grens vastgesteld langs de Rio Oipoque. De elite uit de zuidelijke staat Pará begon zich wat duidelijker met het gebeuren te bemoeien toen in deze regio een goudrush op gang kwam. Bij de Rio Calçoene werd goud gevonden en toen wisten ook de Fransen niet zo direct meer waar de grens lag. Conflicten dus. Met de Fransen, maar ook met de bemoeienis vanuit Pará. Dit heeft ertoe geleid dat er een aparte staat ontstond (1943), van meet af aan geïnspireerd door mensen met zorg om behoud van de milieuwaarden van het gebied. In 1995 werd de linkse milieuactivist Joâo Alberto Capiberibe -gouverneur van de staat.

Amapá is bekend als doorreisland vanuit Suriname via Frans Guyana naar Belém in Pará, Brazilië. Maar het centrum van deze staat is toch de hoofdstad, helemaal aan de zuidgrens.

www.amapa.gov.br

10 prachtige bestemmingen in De staat Amapá en Brazilië