Amazone

Swipe

Marajó Eiland

Dit eiland in de monding van het Amazonerivierengebied is net zo groot als geheel Zwitserland en daarmee heeft men dan tevens een indruk van de enorme breedte van de hier gelegen riviermonding. Het eiland, waar 200.000 mensen wonen, kent een lange geschiedenis en dat kan men zien aan de bewaard gebleven grafheuvels en keramiek van de bewoners die hier leefden lang voor de tijd dat de Portugezen er arriveerden. Op oude kaarten heet het eiland Ilha Grande do Joanes en dat roept herinneringen op aan het feit dat kapucijner monniken in 1617 hier voor het eerst een nederzetting vormden.

Nu vertrekt er elke avond een ferryboot vanuit Belém naar Soure aan de oostzijde van het eiland. Airtaxi’s doen er 40 minuten over. Vanuit Soure, waar enkele hotels zijn, kan men naar prachtige stranden (Praia do Pesqueiro, Caja-Una en Araruna). Dagtochten het binnenland in brengen u door een prachtige natuur naar fazenda’s waar buffels gefokt worden (Providencia, Santa Caterina) en op de fazenda’s Haranjeiro en Tapeira zijn musea waar archeologische vondsten uit Indianennederzettingen worden geëxposeerd.

Enkele andere plaatsen in Pará vanuit Belém.

Denk niet aan buitenwijken van een stad of in termen van een havenplaats/badplaats naast een stad op een uurtje rijden. Hier moet u in termen van honderden kilometers denken en vooral bij verbindingen aan avonturen die dagen kunnen duren.

We noemen enkele steden.

Castanhal ligt op 77 km van Belém. Deze stad (51.000 inwoners) heeft behalve agrarische industrie ook een aluminiumfabriek en is te bereiken per bus en auto over goede wegen.

Tucuruí ligt op 350 km van Belém aan de Rio Tocantins, vlak bij een waterkrachtcentrale en heeft frequente luchtverbindingen met Belém.

In de Serra dos Carajás, vanuit Belém naar het zuiden, links van Tucuruí kan men het Carajás-project bezoeken. In dit ertsgebied is een enorme aluminium-oven gebouwd en er zijn allerlei plannen voor de bouw van steden, vestigen van industrie, de aanleg van snelwegen en van een 890 km lange spoorlijn. In Serra Norte is een ijzerertsmijn waar 18 biljoen ton voor het oprapen ligt.

In Serra Pelada – naakte berg – delven 60.000 goudzoekers in het droge seizoen 25.000 kg goud bij elkaar uit een diepe krater. Al deze plaatsen hebben regelmatige bootverbindingen met Belém. Er zijn hotels en Castanhal heeft ook een camping (Ibirapuera).

Marabá ligt stroomopwaarts nog 300 km verder aan dezelfde Tocantins-rivier. Ook hier is  een vliegveld, een haven en op 4 km een busstation aan de Trans Amazonia Highway.

Altamira ligt op 740 km van Belém aan de Rio Xingu. In dit provinciestadje is een busstation, een vliegveld en natuurlijk ook een haven van waaruit excursies verzorgd worden de rivier op. São Domingos do Capim ligt 80 km stroomopwaarts van de Rio Guamá en is een ware paradijs voor surfers.

En ook vanuit Belém kunt u naar badplaatsen aan de Baia de Majoré. Praia do Paraiso, een goede 80 km van de stad is een van de bekendste. Deze plaats op het schiereiland Ilha de Mosquiro is populair als het in de stad te benauwd is.

10 prachtige bestemmingen in Marajó Eiland en Brazilië