Andalusië

Swipe

Almería

De glorie van het Romeinse stad Portus Magnus die met ca. 300 duizend inwoners bijna tweemaal zo groot was dan de huidige Spaanse stad Almería, is er na meer dan 2000 jaar wel een beetje af.

Wat rest is een wat saaie, middelgrote landbouwstad en visserijhaven aan de Spaanse Costa del Sol met ca. 190 duizend inwoners die vanuit toeristisch oogpunt eerder uitvalsbasis dan bestemming is.

De Moren hebben de stad lang in bezit gehad. Ze gingen vanuit het toenmalige Al Mariyat veelvuldig op strooptocht, vaak tot voorbij de Italiaanse kust. In 1489 lieten ze de stad aan Alfons Vlll waarna ze in verval raakte. Zowel in de 16e als 18e eeuw werd de stad door zware aardbevingen getroffen. Daarbij ging de rijke islamitische erfenis definitief verloren.

Het stadsbeeld van Almería wordt hoofdzakelijk bepaald door witgekalkte 19e-eeuwse huizenblokken met de typisch Andalusische dakterrassen, de fleurige azoteas. Wanneer je de stad binnenrijdt, doet ze bijna tropisch aan; wuivende palmen en tot enorme bomen uitgegroeide ficussen omzomen brede avenues en parken.

s’ Zomers bieden ze de noodzakelijke verkoeling, want verschroeiende landwinden maken een verblijf in de stad soms tot een uitputtingsslag. Daar staat tegenover, dat het kwik in de wintermaanden zelden onder de vijftien graden daalt wat de stad voor overwinteraars aantrekkelijk maakt.

Bezienswaardigheden

De kathedraal ligt in het hart van de oude stad en is een solide vestingkerk uit begin 16e eeuw. Bouwmeester was Diego de Siloé en de stijl is voornamelijk gotisch. De façade is er later tegenaan gebouwd en dateert uit de Renaissance. Ook het interieur is van recentere datum, namelijk 18e-eeuws.

Aan de westelijke rand van de stad staat op een heuvel het Moorse Alcazaba. Met de bouw van dit kasteel is onder Abderrahman lll van Cordóba begonnen; de machtige Moorse heerser Almanzor maakte het karwei af.

Het fort dateert uit de 10e en 11e eeuw en wordt door middel van vestingmuren verbonden met de restanten van het Kasteel van San Cristobal (Castillo de San Cristobal) dat uit de tijd van de Tempeliers stamt. Na de aardbeving van 1522 heeft het Alcazaba zware schade opgelopen. Aan de restauratie wordt nog altijd gewerkt.

Zeker in de zomer zijn de omringende palmentuinen een oase in het door zon en droogte geteisterde landschap. De meest bezochte stranden liggen in de stad zelf, ten oosten van de haven, zoals Playa el Zapillo. Langs de kustweg naar Málaga (richting Aguadulce) is meer ruimte.

Evenementen

In augustus vindt het Feria de Virgen del Mar plaats, een feestweek ter ere van de stadspatrones, met onder andere een festival van klassieke muziek. Het valt samen met het Fiesta Taurina waarin, zoals de naam al aangeeft, het stierenvechten een week lang centraal staat.

10 prachtige bestemmingen in Almería en Spanje