Andalusië

Swipe

Cádiz

De Spaanse havenstad Cádiz ligt op de punt van een 9 km lang schiereiland dat halverwege door een anderhalve kilometer lange verkeersbrug met het vasteland is verbonden. Het is geen stad die je bezoekt vanwege zijn monumentale gebouwen of culturele erfenis.

De bedrijvigheid in de haven, de brede boulevards, de mooie en rustige stranden en het schitterende achterland zijn de belangrijkste zaken die reizigers naar deze uithoek van Spanje lokken.

Cádiz is de stad waar Christopher Columbus zijn legendarische ontdekkingsreis begon. En waar James Bond in de film 'Die another day' met actrice Halle Barry in zijn armen lopend vanuit zee weer voet op Europese bodem zet.

Lang voordat in de 2e eeuw v.Chr. de Romeinse veldheer Julia Gaditana de vesting Gades stichtte, hadden kolonisten uit Tyrus op die plaats al een nederzetting genaamd Gadir (burcht). Hoewel de stad onder de Feniciërs een belangrijke handelspost was, kwam de economische bloei pas in de 16e eeuw. De stad fungeerde toen als springplank voor de Spaanse vloot naar de Nieuwe Wereld. De afgeladen galjoenen van de Zilvervloot brachten de lokale handelshuizen ongekende rijkdom.

Door die welvaart werd Cádiz een aantrekkelijk doelwit voor Engelse en Hollandse kapers; in 1592 werd de stad vanuit zee overvallen en geplunderd.

In de Franse tijd speelde zich voor de kust de legendarische Slag bij Trafalgar af. Een vloot bestaande uit Franse, Spaanse en Bataafse (Hollandse) schepen werd daarbij door Nelson verslagen. Kronieken uit die tijd reppen van een spectaculair schouwspel dat door tienduizenden inwoners van de stad vanaf de havenkade en het strand werd gadegeslagen.

De stad richtte zich daarna tegen het centrale Franse gezag in Madrid en proclameerde in 1812 een eigen grondwet. Hoewel die constitutie maar een kort leven was beschoren, wordt de stad toch gezien als bakermat van de Spaanse staat.

De oude en gedeeltelijk nog middeleeuwse binnenstad bestaat uit smalle straten, steile trappen en dicht op elkaar gepakte witte huizen met azoteas, de typisch Andalusische dakterrassen. Ze zijn begroeid met bougainvilles, oleanders en hibiscus’ die de zilte avondlucht met zoete geuren vermengen.

Dit oude charmante hart van de stad met zijn zeemanskroegen, bars, winkels en de onvermijdelijke barrio chino, de rosse buurt, ligt recht tegenover de haven.

Het maritieme schouwspel is comfortabel vanaf een terrasstoel met een goed glas Spaanse wijn in de hand te volgen - de centraal gelegen driehoekige Plaza de San Juan de Díos kijkt uit over de haven.

De vracht en ferry haven met o.a. een verbinding met de Canarische Eilanden, vormt de levensader van de stad die 125 duizend inwoners telt. De economie van Cádiz leunt zwaar op de sukkelende transport- en scheepsbouwindustrie. Maar op de omringende industrieterreinen van de stad ontwikkelt zich een veelbelovende hightech industrie.

Het noordelijke stadsdeel van Cádiz dateert uit de 17e en 18e eeuw. De ramen van de huizen zijn voorzien van miradores, glazen erkers die de oceaanwind in de winter buiten houden maar de zon binnenlaten. Rondom dit deel van het schiereiland lopen over de zeeweringen brede avenues, onderbroken door lommerrijke parken. Het decor bestaat afwisselend uit statige promenades met gietijzeren lantaarns en majestueuze oude palmen, luxueuze hotels en appartementen, en vervallen woonwijken.

Maar altijd ben je omringd door het rusteloze water van de Atlantische Oceaan. En dat is goed te merken, want het waait vrijwel altijd in Cádiz. ‘s Zondags is de boulevard en het over zee uitkijkende Parque Genovés traditioneel het trefpunt van de Gáditanos, de inwoners van Gádiz. Het verhaal wil dat Julius Caesar speciaal naar Gádiz is gereisd om zich er vanaf de borstwering nabij het park van te overtuigen dat de wereld hier ophield.

In de wijk achter de boulevard aan de Calle Antonio López, de brede straat die tussen de Plaza de España en de Plaza de Miña loopt, vindt u flaminco-restaurant La Cava, een weliswaar toeristisch, maar gemiddeld hooggewaardeerd etablissement. Je bent er voor tussen de 20 - 40 € de hele avond zoet met eten, drinken en een professionele en wervelende flamincoshow. 

Bezienswaardigheden 

De bouw van de neoklassieke Nieuwe kathedraal (Catedral Nueva) heeft vanaf 1722 ruim 100 jaar in beslag genomen. In de kerk ligt de beroemde Spaanse componist Manuel de Falla begraven die in Cádiz werd geboren.

In het Museum van Cádiz (Museo de Cádiz) is een van de mooiste Fenicische sarcofagen te bewonderen die er in Spanje gevonden zijn. Verder hangt in het museum werk van Murillo, Ribera en Zurbarán.

De San Felipe Neri-kerk (Iglesia de San Felipe Neri) werd begin 18e eeuw ingewijd en is op de Spaanse monumentenlijst geplaatst omdat hier in 1811 de Cortes, het parlement, voor het eerst als onafhankelijk instituut bijeenkwam.

Evenementen 

In Cádiz is de meimaand feestmaand. Er worden dan stierengevechten gehouden, er zijn wijnfeesten en ook de flamenco ontbreekt niet. Het carnaval in februari is befaamd.

10 prachtige bestemmingen in Cádiz en Spanje