Angkor

Swipe

Angkor

Het eeuwenoude Angkor is misschien wel de mooiste plek van Cambodja. Deze oude stad was ooit de hoofdstad van het grote Khmerrijk en mag nu wel gezien worden als het culturele hart van het land. Ongelofelijk: maar zelfs tijdens de angstige oorlogsdagen trok de stad en haar oude tempels nog duizenden bezoekers. Angkor betekend Hoofdstad of Heilige Stad van de Khmer. Het was de hoofdstad van Cambodja van de 9de tot en met de 12de eeuw na Chr. In deze periode kwamen de prachtige bouwwerken, inclusief het 8ste wereldwonder Angkor Wat tot leven. In haar hoogtijdagen woonden er ruim 1 miljoen mensen in deze bijzondere stad. De koningen van Angkor heersten in deze tijd niet alleen over het grondgebied van het huidige Cambodja, maar tevens over grote delen van het grondgebied van het huidige Thailand, Laos en Vietnam. Voor de 9de eeuw stonden hier al tempels. In de 9de eeuw begon Jayavarman II met de bouw van zijn rijk. Zijn opvolger Indravarman III begon onder meer met de bouw van de Preah Ko tempel en de Roluos groep (gelegen 13 kilometer ten oosten van Siem Reap). Zijn zoon Yasovarman I bouwde de East Baray en breide de Roluos groep uit.

In de 10de eeuw bouwde Jayavarman IV ,na een tijdelijk verblijf in Koh Ker ten noorden van Angkor, de Pre Rup tempel (961 Na Chr.). Daarna begon de ontwikkeling van Angkor pas goed. Tijdens de zogenoemde Khmerperiode bouwden de koning tal van tempels en andere monumenten, waaronder Ta Keo, Banteay, Srey, Baphuon en West-Baray. Gedurende deze eeuwen bleven er sporadisch gevechten voorkomen tussen de Khmer en de omringende volkeren in onder meer Vietnam en Thailand. In het begin van de 12de eeuw bouwde koning Suryavarman II het beroemde tempelcomplex Angkor Wat, een bouwwerk waar geen goede woorden voor te vinden zijn. U kunt het beste zelf gaan kijken. In 1181 kwam koning Jayavarman VII aan de macht. Hij verving het hindoeïsme door het Mahayana boeddhisme en bouwde tijdens zijn 40 jaar durende regeerperiode tal van religieuze bouwwerken, waaronder Bayon (met de gigantische stenen gezichten), Ta Prohm, BanteayKdei en Preah Khan. De stad bleef altijd bewoond, maar werd pas echt ontdekt door westerlingen in 1860, toen de schrijver en ontdekkingsreiziger Henri Mouhot zijn legendarische boek `Travels in Siam, Cambodia, Laos andAnnam’ publiceerde. De historische overblijfselen van de historische hoofdstad Angkor kunt u eenvoudig vanuit Siem Reap bezichtigen. Mijn voorkeur om de tempels te bezichtigen heeft de tuk-tuk, omdat u dan geheel vrij bent in uw bewegingen om te bezoeken wat en wanner u wilt. Er zijn werkelijk vele honderden tempels te bezichtigen, maar de volgende mag u er onder geen beding missen:

Angkor Wat

De 12deeeuwse Angkor Wat, een oorspronkelijke hindoe tempel voor Vishnu die later werd omgebouwd tot boedhistisch complex. Het bouwwerk is 195 hectare groot en wordt het 8ste wereldwonder genoemd. Het werd gebouwd door koning Suryavarman II.

Bayon

De laat-12deeeuwse(begin 13deeeuwse) reusachtige stenen gezichten op de tempel van Bayonlmaken op iedereen indruk. Ze spelen in veel avonturenfilms een rol. Het gebouw werd gebouwd op initiatief van koning Jayavarman II. Het gebouwnecomplex vormde in die tijd het hart van Angkor Thom (9 vierkante kilometer groot).

Ta Prohm

De tempel Ta Prohm is een van de bezienswaardigste bomen-tempels van Angkor. Koning jayavarman bouwde het voor zijn moeder en de boeddhistische godin van de wijsheid. Fantastische bomenwortels omspannen de gebouwen. Ik neem aan, al kon ter plaatse niemand mij dat vertellen, dat de wortels vrij kwamen toen de gebouwen vrij van zand en bodem werden gemaakt.

Rondreizen

Groepsrondreis Indochina

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja overnachten we in hotels die variëren van eenvoudig tot comfortabel. Dit is...

v.a. 2869.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Angkor en Cambodja