Antalya

Swipe

Antalya

De stad en badplaats Antalya heeft 1,2 miljoen inwoners en is zeer bekend, met name ook omdat veel vakantiegangers hun vakantie op de luchthaven van Antalya beginnen. Zij reizen snel af naar de stranden langs de Baai van Antalya waar de fijnkorrelige zandstranden Lara en Konyaalti zich uitstrekken. Anderen reizen naar de badplaatsen in de omgeving, waaronder Alanya, Belek, Kemer en Side. Al deze badplaatsen liggen aan de zogenoemde Turkse Rivièra. De stad is met haar vele inwoners groot te noemen en is dan ook gekozen tot de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Als je vanaf Antalya landinwaarts reist en de stranden de rug toekeert, dan vindt u daar de steden Konya, Burdur Denizli en Isparta. Het bijzondere van Antalya is dat het is omsloten door het Taurusgebergte dat vanaf haar toppen zicht biedt op de stad en badplaats diep onder haar.

Geschiedenis

Volgens Homerus is het gebied rondom de huidige stad Antalya al ruim 7000 jaar bewoond! Men noemde het toen Pamphilia, een streek die bekend stond om haar vruchtbare bodems en de aanwezigheid van water dat uit het achterliggende Taurusgebergte stroomde. Dit is ook de reden dat de Grieken hier hun sporen achterlieten, zoals u in de vele archeologisch opgravingsgebieden kunt ontdekken. In de 2de eeuw na Chr. Bouwde Attalos II hier een havenstad die tot op de dag van vandaag bestaat. Hij noemde de stad Attaleia. Daarna viel de stad in de smaak bij de Romeinen die eveneens hier hun sporen achterlieten. Geen wonder dat de apostel Paulus ook hier voet aan wal zette, gevolgd door de kruisvaarders op weg naar Jeruzalem. Uit de Griekse (hellenistische) en Romeinse tijd dateren de resten van de oude stad Sagalassos waarvan u in de omgeving van Antalya de archeologische resten kunt gaan bezichtigen. Vanaf de 13de eeuw werden de Ottomanen de baas en hoort het gebied daadwerkelijk bij het Turkse rijk.

Bezienswaardigheden Antalya

Volgens de Turken zijn de sinaasappels nergens zo zoet als in Antalya! De vruchtbare streek rondom Antalya is dan ook een belangrijke toeleverancier van sinaasappels aan de rest van Turkije. Het toerisme is tegenwoordig echter de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad. Honderdduizenden toeristen stromen jaarlijks naar de stad en haar aantrekkelijke zandstranden. De vroegere haven van de stad is er nog steeds, maar het is vooral de huidige jachthaven die de meeste schepen trekt. Deze jachthaven ligt dicht tegen het oude en autovrije centrum van Antalya aan dat men Kaleici ofwel de oude stad noemt. In Kaleici vindt u nog veel smalle steegjes en historische gebouwen, grotendeels opgetrokken uit hout. Bijzonder is dat u hier veel winkeltjes, bars en restaurants vindt die tot diep in de nachtelijke uren hun deuren voor u geopend houden. In de avonduren kunt u hier een bezoek brengen aan bekende clubs, waaronder Club Ally en Club Arma. Overal vindt u taxistandplaatsen; overdag en in de avonduren kunt u ook gebruik maken van de tramlijn die deels het vervoer in de stad verzorgd. In de winterperiode en het vroege voorjaar kunt u gaan skiën in het Saklikent resort, terwijl u uw ontbijt in Antalya nuttigt met uitzicht op zee en u zich tegelijkertijd laaft aan de warme zonnestralen.

Konyaalti strand Antalya

Ten westen van de stad Antalya ligt het 3 kilmeter lange Konyaalti strand. Dit strand bestaat uit een mengeling van zand en kiezelstenen. Leuk is de lange boulevard die zich langs het strand uitstrekt. Het is de plek waar de inwoners van Antalya te water gaan en heeft dus een geheel andere sfeer dan het eerder beschreven Lara strand. Bij het strand ligt een bekend waterpark waar u zich met veel plezier van de waterglijbanen kunt laten glijden.

10 prachtige bestemmingen in Antalya en Turkije