Anuradhapura

Swipe

Aukana

Ten westen van het Kala Wewa-stuwmeer en de nederzetting Kekirawa ligt het dorp Aukana. Kekirawa is een groot dorp met een waterreservoir; de eenvoudige huisjes hebben muren van roodbruine leem en daken van palmtakken. In Aukana (of Avukana) staat op een rotsheuvel een van de indrukwekkendste boeddhabeelden van Sri Lanka. U kunt deze heuvel via in de rots uitgehakte trappen beklimmen. Enkele holen in de hoge, grijszwarte rotsen hebben brahmaanse inscripties, daterend van de 3de eeuw v.Chr. tot de ïste eeuw n.Chr. Spoedig staat u voor het 16 m hoge, hard granieten beeld van Boeddha uit de 5de eeuw, een van de grootste en best bewaarde boeddhabeelden ter wereld. Om het beeld is ter bescherming een hoge bakstenen overkapping gebouwd. Voor het beeld staan drie grote stenen bakken, waarop lotusbloemen worden geofferd ter ere van Boeddha.

Het kolossale beeld kijkt naar de opkomende zon. Aukana betekent dan ook 'zich voedend met de zon'. Verheven zijn de trekken van het gelaat, prachtig de plooien van het lange gewaad. Met de linkerhand houdt Boeddha het kleed vast op de schouder; de rechterhand heft hij zegenend omhoog. De versiering op het hoofd in de vorm van een vlam (siras- pata) is typerend voor de Singalese boeddhabeelden. Fotograferen is met name succesvol in de ochtenduren, als het beeld door de zon beschenen wordt. Een mooie foto maakt u vanaf het plateau recht tegenover het beeld, waarop een bo-boom staat. Daarvandaan heeft u tevens een goed zicht op de omgeving.

Familiereizen

Familiereis Sri Lanka

Tijdens deze familiereis door Sri Lanka ontdek je naast de fascinerende cultuur ook het gevarieerde landschap. Het prachtige eiland Sri Lanka biedt...

v.a. 1899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Aukana en Sri Lanka