Anuradhapura

Swipe

De rotstempel Isurumuniya

In het zuidelijk deel van de oude hoofdstad, ten oosten van het stuwmeer Tissa Wewa, treft u bij de dam de rotstempel Isurumuniya aan. Deze maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3de eeuw v.Chr. Tussen de 5de en de 7de eeuw zijn de muren en de platforms versierd met rijk beeldhouwwerk, voornamelijk in Gupta- en Pallava-stijl.

Delen van dit beeldhouwwerk, merendeels met religieuze voorstellingen, zijn ondergebracht in het kleine, nieuwe museum naast de eigenlijke tempel. Beroemd is het reliëf van het verliefde paar, genaamd 'de minnaars'. Het wordt wel gezien als Duttha Gamani's zoon Saliya met een meisje uit het volk (van een lage kaste), voor wie hij later afstand deed van zijn rechten op de troon. Een ander indrukwekkend reliëf in dezelfde Gupta-stijl stelt mogelijkerwijze een scène aan het hof voor. De reliëfs met uitbeeldingen van badende olifanten en van een rustende jongeman met het hoofd van een paard, op de rotswand bij de tempelvijver, getuigen van de intensieve contacten tussen Anuradhapura en het Pallava-rijk in Zuid- India. Bij deze reliëfs in de veel strakkere Pallava-stijl (7de eeuw) ligt de nadruk op lange, vloeiende lijnen. Bij de tempel behoort een kleine, aluminiumkleurige dagoba. In een aparte ruimte bij het museum ziet u een enorme liggende Boeddha en een fraaie afbeelding van Boeddha met zijn leerlingen. Als u de rots aan de achterkant van de rotstempel beklimt, wordt uw moeite beloond met een goed zicht op de oude koningsstad. In de rotsspleten leven duizenden vleermuizen.

Familiereizen

Familiereis Sri Lanka

Tijdens deze familiereis door Sri Lanka ontdek je naast de fascinerende cultuur ook het gevarieerde landschap. Het prachtige eiland Sri Lanka biedt...

v.a. 1899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De rotstempel Isurumuniya en Sri Lanka