Anuradhapura

Swipe

De Sri Maha Bodhi

Voor boeddhisten is Anuradhapura in de eerste plaats de stad waar zich een van de meest aanbeden relikwieën van Sri Lanka bevindt, de Sri Maha Bodhi. Het is een stek van de heilige bo-boom uit de Indiase stad Bodh Gaya, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. In 247 v.Chr. werd de Sri Maha Bodhi door de Indiase keizer Ashoka geschonken aan de eerste boeddhistische koning van Sri Lanka, Devanampiya Tissa. Sanghamitta, de dochter van Ashoka, bracht de loot mee. Zij begeleidde haar broer, prins Mahinda, op zijn reis van India naar Sri Lanka.

Nog steeds komen dagelijks pelgrims uit de gehele wereld naar Anuradhapura, om de heilige boom te aanschouwen. De boeddhisten beschouwen hem als de oudste historische boom ter wereld, ruim 2200 jaar oud. Het terrein en de tempelgebouwen rond de bo-boom zijn voor iedereen vrij toegankelijk, mits blootshoofds en ongeschoeid. U kunt uw schoenen afgeven bij een klein gebouw, links van de ingang. U betreedt deze heiligste plaats van Anuradhapura door een witte, maar enigszins vuil uitgeslagen poort met daarvoor twee maal vier zuilen en een maansteen die wordt geflankeerd door twee wachterstenen. Op het voorplein staat een afstammeling van de heilige bo-boom, herkenbaar aan de blaadjes met een uitlopend puntje. Van hier voeren trappen omhoog naar een verguld hekwerk. Hierachter staat het terras met de heilige boom. Het hekwerk rust op een lange rij olifantskoppen. De verzorging van de boom geschiedt door boomkwekers (met overervende rechten) en door monniken.

Aan de voet van het terras staan boeddhabeelden. Op veel plekken branden olielichtjes, die de gelovigen vullen met kokosnootolie en met een lontje ontbranden ter ere van Boeddha. Overal ziet men biddende en offerende gelovigen. Anderen hangen gebedsvaantjes aan het buitenhek. De verschillende kleuren van de gebedsvaantjes symboliseren onder andere de elementen water, vuur, aarde, hout en metaal. De gebedsvaantjes zijn tevens zinnebeeldige voorstellingen van gebeden of dankzeggingen van gelovigen, die vervolgens door de wind naar het nirwana worden geblazen. Achter de heilige bo-boom staan twee tempeltjes. Het ene bevat een fraai beeld van Boeddha die onder de bo-boom zit en de andere bevat een even aantrekkelijk beeld van Boeddha in gezelschap van een cobra. Voorts kunt u op het terrein een gebedshal en enkele beeldenhuisjes bezichtigen.

10 prachtige bestemmingen in De Sri Maha Bodhi en Sri Lanka