Aragón, Catalonië en de Spaanse oostkust

Swipe

Castelló de la Plana

De Spaanse stad Castelló de la Plana wordt omgeven door uitgestrekte citrusplantages en omvangrijke pijnbossen. De stad is door de Iberiërs gesticht en bestond oorspronkelijk uit een hooggelegen onneembare fortificatie. Pas in de 13e eeuw, na de verovering door de koning van Aragón, is men in de laagvlakte begonnen met de bouw van de huidige stad.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) zijn grote delen van de stad verwoest. De wederopbouw in de vorm van rechthoekige woonblokken en de snelle industriële ontwikkeling, zijn ten koste gegaan van de oorspronkelijke charme van Castelló.

Castelló de la Plana is een industrie- en landbouwstad met ruim 180 duizend inwoners. Derde poot onder de economie is het toerisme dat zich vooral de afgelopen 30 jaar stormachtig heeft ontwikkeld.

Castelló keek ooit uit over zee, maar ligt nu vele kilometers landinwaarts. Het aan de kust gelegen havencomplex El Grao de Castelló met jachthaven en olieterminal maakt de stranden in zuidelijke richting wat minder aantrekkelijk dan die ten noorden van de haven.

De stad heeft een aantrekkelijk oud centrum rond de Plaza de España. Aan dit plein liggen de belangrijkste bezienswaardigheden. Zoals in vrijwel alle Spaanse steden, vind je ook in Castelló een gezellige overdekte mercado, de centrale dagelijkse markt. In het westen van de stad strekt zich het lommerrijke en 's zomers verkoeling biedende Parque del Lago uit.

Voor de tientallen badplaatsen en campings langs de kust vervult Castellón de la Plana met zijn vele winkels een belangrijke verzorgingsfunctie.

Bezienswaardigheden

De gotische Santa María-kathedraal (Catedral de Santa María) kun je niet over het hoofd zien. De kerk dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw en werd tijdens de Burgeroorlog beschadigd en daarna gesloopt. Wat er nu staat is een 20e-eeuwse versie. De 46 meter hoge klokkentoren, de Torre Campanario, is er tussen 1591 en 1604 losstaand bijgebouwd.

Het 18e-eeuwse stadhuis (Ayuntamiento) van Castellón heeft een prachtige barokke façade. In het noorden van de stad, in de kerk van het Kapucijnenconvent (Convento de las Capuchinas), is een bijzonder mooi altaarstuk te zien van de hand van de Spaanse meester Zurbarán. Het klooster wordt nog bewoond door Kapucijnen; in het woongedeelte van de monniken worden dan ook geen vrouwen toegelaten.

campsite

Camping Le Rey

Een kleine camping vlak buiten het oude stadje Louvie-Juzon. Een grote oppervlakte is niet benut voor staanplaatsen, waardoor de camping een natuurlijk...

v.a. 311.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Castelló de la Plana en Spanje