Aragón, Catalonië en de Spaanse oostkust

Swipe

Huesca

Huesca is een kleine Spaanse industriestad die uitkijkt uit over de vruchtbare vlaktes van de Ebro, een van grootste rivieren van het Iberisch Schiereiland. De stad zelf en de omringende landbouwarealen profiteren nauwelijks van de rivier.

De ligging op 500 meter hoogte maakt dat het gebied moeilijk te bevloeien is. Monocultuur en intensieve schapenteelt zijn er de oorzaak van dat grote delen van de provincie Huesca worden bedreigd door erosie.

In de Middeleeuwen moet deze streek er aanmerkelijk florissanter hebben bijgelegen. Huesca speelde toen politiek ook een veel grotere rol dan nu als kleine provinciestad met amper 52 duizend inwoners. Tijdens die periode vond de reconquista plaats, de herovering van Spanje op de Moren. Toen werd de stad korte tijd gebombardeerd tot hoofdstad van het koninkrijk Aragón.

Letterlijke bombardementen vonden plaats tijdens de burgeroorlog (1936-39) toen de stad maandenlang werd belegerd door de troepen van Franco.

De Engelse schrijver/journalist George Orwell, die aan de zijde van de republiek meevocht tegen de fascisten, doet daarover in zijn beroemde boek Homage to Catalonia (Saluut aan Catalonië) uitvoerig verslag. Bij de zware luchtaanvallen kwamen niet alleen veel mensen om, maar werden ook grote delen van het oude centrum met de grond gelijk gemaakt.

Het centrum Huesca is gebouwd op en rondom een heuvel met op de top de massieve kathedraal. De toren daarvan biedt een prachtig uitzicht over zowel de stad zelf als het omringende landschap waar de dorpjes in het licht van de ondergaande zon de kleur van de roodbruine aarde aannemen. Delen van de oude binnenstad dateren van ver voor de Middeleeuwen.

Aan het herstel van de binnenstad na de verwoestingen tijdens de burgeroorlog is geen schoonheidscommissie te pas g,ekomen. Dat geldt niet voor enkele monumentale gebouwen, zoals de kathedraal die juist zeer kundig zijn gerestaureerd. Van de oorspronkelijke stadswallen is niet veel meer over: van de 99 torens staat er nu nog welgeteld één overeind.

De economische en culturele zuigkracht van het nabijgelegen Zaragoza heeft Huesca door de eeuwen heen parten gespeeld. De al in 1354 door Pedro IV gestichte universiteit, werd in de 19e eeuw samengevoegd met die van Zaragoza, waarna de stad voor de regio steeds minder belangrijk werd. De bevolking is sindsdien gestaag teruggelopen.

Bezienswaardigheden

De laat-gotische kathedraal (Catedral de la Transfiguración del Señor) is tussen 1274 en 1515 gebouwd op de plaats van een vroegere moskee. Bijzonder is het door Damián Forment gebeeldhouwde altaarstuk dat waarschijnlijk uit 1530 dateert. Via de kathedraal kunt u zowel het Romaanse klooster als het kleine religieuze museum bereiken.

Interessant om te gaan bekijken is ook de San Pedro el Viejo-kerk (Iglesia San Pedro el Viejo). Deze werd gebouwd tussen de 11e en de 13e eeuw. Na de verwoestingen tijdens de burgeroorlog is ook deze kerk volledig en zeer vakkundig gerestaureerd. In de kerk die in het zuiden van de stad staat ligt onder andere Alfons I begraven, een van de eerste katholieke koningen van Spanje.

De oudste kerk van de stad is de mooie San Miguel-kerk (Iglesia San Miguel). Deze dateert uit 1110. De toren maakte vroeger deel uit van de vroegere verdedigingswerken.

Hoewel de collectie van het Provinciaal Museum (Museo Provincial) aan de Plaza de la Universidad niet opzienbarend is, geeft het toch een aardige indruk van de regionale culturele geschiedenis. Het museum is ondergebracht in het voormalige 17e-eeuwse universiteitsgebouw.

Surfing Colors

Het moderne en onlangs gerenoveerde Surfing Colors biedt de vakantieganger een ontspannen verblijf op het Spaanse eiland Fuerteventura. Met in de tuin...

v.a. 587 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Huesca en Spanje