Aragón, Catalonië en de Spaanse oostkust

Swipe

Lérida (Lleida)

Lérida is de hoofdstad van de grootste en dunbevolkte provincie van Catalonië. Deze voor Spaanse begrippen moderne provinciestad telt ca. 138 duizend inwoners en ligt in het centrale deel van de Llanos de Urgel, de uitgestrekte laagvlakte aan de voet van de Pyreneeën.

Hier hadden de Romeinen 200 jaar v.Chr. al een belangrijke garnizoensstad onder de naam ‘Llerda’, een vestig die later onder bevel van Julius Caesar kwam te staan.

De turbulente tijden van de Middeleeuwen bleken voor de stad slechts stilte voor de storm voor het geweld in de 17e en 18e eeuw. Lérida ontpopte zich als hoofdstad van het machtige graafschap Urgel tot de meest hardnekkige verzetshaard in Spanje tegen de Franse overheersing. Als gevolg daarvan is veel van het culturele erfgoed in rook opgegaan.

Lérida heeft een gezellig oud centrum dat deel uitmaakt van de oorspronkelijke citadel. Binnen de muren van de oude vestingstad staat de kathedraal. Aan de voet van dit fraaie oude stadsdeel strekt zich naar het zuidwesten toe de rest van de binnenstad uit in een spinnenweb van nauwe, stijl oplopende straatjes en lieflijke, schaduwrijke pleinen.

Bezienswaardigheden

De citadel wordt volledig beheerst door de Oude Kathedraal (Catedral Viejo) en het kasteel. In opdracht van Pedro II werd in 1203 met de bouw van kathedraal begonnen. Het kolossale bouwwerk heeft een opmerkelijke achthoekige stompe klokkentoren. De kerk werd vijfentwintig jaar later ingewijd. Toen kon niet worden voorzien dat het tussen 1707 en 1948 dienst zou doen als kazerne.

Nu is de kathedraal weer als plaats van bezinning en aanbidding in gebruik en staat het op de Spaanse monumentenlijst. De bouwstijl is byzantijns-gotisch met duidelijke Moorse en renaissance-invloeden.

Tegenover de kathedraal staan de restanten van het voormalige Moorse La Zuda, een fort dat uit de 12e eeuw dateert.

In het zuidwestelijke deel van de benedenstad staat aan de Plaza San José de 13e-eeuwse San Lorenzo-kerk (Iglesia de San Lorenzo). De kerk telt een aantal unieke stenen altaren. Lopend vanaf de San Lorenzo-kerk richting rivier, kom je uit bij de Nieuwe Kathedraal (Catedral Nueva). Deze is in een 18e-eeuwse neoclassicistische stijl opgetrokken. Het kerkelijk museum bezit een indrukwekkende collectie wandtapijten.

Evenementen

Ter ere van de heilige San Anastasio worden jaarlijks in mei volksfeesten georganiseerd. De oogstfeesten opgedragen aan Virgen Blanca vinden plaats in september.

10 prachtige bestemmingen in Lérida (Lleida) en Spanje